Borș cu sfeclă și lobodă ca în Moldova (cu un ingredient secret)

Borșul cu sfeclă și lobodă este o mâncare tradițională în Moldova. Mai ales în perioada posturilor din an.

Se prepară foarte ușor. Trebuie doar să faceți rost de toate ingrediente necesare, care nu sunt decât legume și verdețuri.

Bors cu sfecla si loboda

Bors cu sfecla si loboda: Shafiu Hussain / naturalflow

Adevărate oaze de vitamine, minerale și antioxidanți.

Borșul de lobodă preparat după rețeta lui Șef Constantin Paul are o culoare roșie vibrantă.

Sfecla, loboda și ceapa roșie își lasă pigmenții concentrați în ciorbă și nu se estompează după ce fierb.

Este deopotrivă răcoritor și sățios.

Are o aromă intensă de lobodă, leuștean și pătrunjel.

Ingredientul secret este usturoiul. Încercați și nu veți regreta. 

Citește și – Loboda curăță organismul de toxine și este utilă în afecțiunile hepatice și ginecologice

Borș cu sfeclă și lobodă – rețetă

Ingrediente

  • 4 legături de lobodă
  • 1 sfeclă roșie mică
  • ½ țelină mică
  • 1 morcov mic
  • 1 rădăcină de pătrunjel mic
  • 1 păstârnac mic
  • ½ ardei kapia sau ardei gras
  • 150 ml de suc de roșii
  • ½ ceapă roșie
  • 1 cățel de usturoi
  • 2-3 fire de ceapă verde
  • 30 g de orez cu bob subțire și lung
  • 10-15 ml de ulei
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • ½ legătură de mărar verde
  • 1 legătură de leuștean verde
  • 150 ml de borș acru
  • sare și piper, după gust
  • 1,5 – 2 litri de apă fierbinte

Mod de preparare

Începeți cu rădăcinoasele, care vor constitui baza de zarzavat din această ciorbă.

Curățați de coajă morcovul, țelina, sfecla, rădăcina de pătrunjel și de păstârnac.

Spălați-le și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari.

Tocați mărunt usturoiul și ceapa roșie.

Acestea vor da ciorbei un gust extraordinar. Iar ceapa roșie o culoare vibrantă.

Spălați bine și tocați mărunt verdețurile: pătrunjelul, mărarul și leușteanul.

Separați partea de tulpini pe care ați tocat-o de frunze.

Tocați în continuare ceapa verde și ardeiul, în cubulețe mici.

Loboda se spală și se toacă fâșii.

Citește și – Ciorbă ucraineană de sfeclă, lobodă și varză roșie

Este timpul să începeți prepararea propriu-zisă a borșului de sfeclă și lobodă.

Puneți o tigaie încăpătoare pe foc. Adăugați uleiul și căliți mai întâi usturoiul.

Când începe să sfârâie, adăugați ceapa roșie.

Amestecați cu o lingură de lemn. Puneți sarea și piperul.

Lăsați ceapa un minut la călit, sau până devine translucidă.

Adăugați rădăcinoasele rase și tulpinile tocate de pătrunjel, mărar și leuștean.

Amestecați bine. Lăsați legumele pe foc 4-5 minute să se călească ușor.

Sfecla roșie își va „aprinde” și mai mult culoarea roșie.

Adăugați ceapa verde și sucul de roșii.

Amestecați și lăsați 2-3 minute.

Este momentul să transferați legumele călite într-o cratiță adevărată de ciorbă.

Mutați ușor legumele în oală.

Adăugați apa fierbinte și amestecați.

Puneți orezul și lăsați-l să fiarbă.

După 20 de minute, puneți ardeiul kapia.

Turnați borșul acru. Amestecați și gustați de sare, piper și alte condimente.

Citește și – Ciorbă de sezon cu lobodă roșie, leuștean și ceapă verde (rețetă + beneficii)

Loboda trebuie adăugată la final, după ce ați oprit focul.

Stingeți focul și puneți frunzele de lobodă tăiate.

Amestecați ușor. Puneți tot acum și frunzele tocate de pătrunjel, mărar și leuștean.

Puneți capacul. Sub căldura din oală, frunzele de lobodă se vor înmuia și vor fi numai bune.

Se servește în boluri adânci, eventual cu puțin ardei iute. Merge și cu pâine și cu mămăliguță.

Note și sugestii

Renunțați la usturoi dacă nu vă place. Însă acesta va conferi borșului o aromă mai bogată.

Orezul este de asemenea opțional. El dă borșului mai multă textură. Boabele de orez subțire vor arăta ca niște paste mici în ciorbă.

Citește și – Borș de sfeclă cu ștevie și urzici

Rețetă preluată din: Șef Constantin Paul Borș de lobodă moldovesnesc, mai gustos decât te aștepți: https://www.youtube.com/watch?v=N3eEF7t8qac&ab_channel=%C8%98efPaulConstantin

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.