Pate de mazăre – bogat în proteine complete, vitamine și minerale
Pateul de mazăre este o mâncare rapidă și sățioasă pentru cei „comozi”.
Rețeta este extrem de simplă. Aveți nevoie de mazăre fiartă, puțin usturoi și ulei. Trebuie doar să o pasați și gata.
Cuprins
Mazărea – o leguminoasă hrănitoare
Deși este o mâncare simplă, furnizează o sumedenie de nutrienți și aduce multe foloase organismului.
Conține fibre, proteine, amidon, vitamine, minerale și fitonutrienți.
Trebuie să știm că mazărea este o sursă mult mai bună de proteine decât fasolea.
Nutriționiștii spun că mazărea este o sursă de proteine complete, în sensul că are toți aminoacizii esențiali.
Doar conținutul de metionină este mai mic și trebuie suplinit din alte alimente.
O porție (100 g) de mazăre conține:
- 79 de calorii
- 13 g de carbohidrați
- 4,5 g de fibre
- 4,5 g de proteine
- 765 UI de vitamina A
- 40 mg de vitamina C
Mazărea ne oferă vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina K, seleniu, zinc, beta-caroten, luteină și zeaxantină.
Alți antioxidanți valoroși din mazăre sunt flavanolii (catechine și epicatechine), acizii fenolici (cafeic și ferulic) și saponinele.
Ce beneficii ne aduce mazărea
Consumul de mazăre a fost asociat cu controlul glicemiei și a diabetului.
Are efecte prebiotice și anticancerigene.
Citește și – Mazărea conține 4 tipuri de compuși care țin cancerul departe
Ajută la îmbunătățirea digestiei, la scăderea colesterolului și a inflamației din corp.
Poate preveni deficitele de seleniu și acid folic.
Întrucât conține antinutrienți – care afectează absorbția nutrienților și provoacă tulburări digestive, mazărea trebuie consumată întotdeauna după ce a fost înmuiată, fiartă sau gătită.
Pate de mazăre – rețetă
Ingrediente
- 500 g mazăre
- 2 linguri fulgi de drojdie
- 2 căței usturoi
- 5 linguri ulei
- 1 lingură suc lămâie
- ½ linguriță sare
Mod de preparare
Dacă folosiți mazăre congelată, puneți-o într-o cratiță cu apă, pe foc.
Lăsați-o să fiarbă un sfert de oră, sau până când bobul se sfărâmă ușor între degete.
Dacă folosiți mazăre crudă, spălați-o bine și urmați aceiași pași de mai sus.
Se poate folosi și mazăre la conservă, gata fiartă. În acest caz, se recomandă să scurgeți apa din cutie sau din borcan și să o clătiți bine.
Mai departe, scurgeți complet mazărea fiartă de apă.
Urmează să o face pastă sau piure. În acest sens, puteți folosi un blender manual sau un robot de bucătărie.
Adăugați sarea, usturoiul, drojdia inactivă, uleiul și sucul de lămâie.
Blenduiți mazărea până rezultă o pastă fină, omogenă.
Rețete similare
Mâncare de mazăre, conopidă și cartofi – rețetă de post
Salată de mazăre și ciuperci – o sursă valoroasă de proteine în post
Salată din sfeclă, morcovi, cartofi, mazăre și murături – una din cele mai populare salate rusești
Transferați pasta într-o caserolă sau într-un borcan și păstrați-o la frigider.
Pateul de mazăre se poate servi pe felii de pâine prăjită, sau cu lipie.
Surse articol:
1. Ravi Teja Tadimalla, Shirley Briars, Green peas: health benefits, nutrition facts & side effects, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-peas/
2. Wendy J. Dahl, Lauren M. Foster, Robert T. Tyler, Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.), Cambridge University Press: 23 August 2012: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/review-of-the-health-benefits-of-peas-pisum-sativum-l/1C97E78717EF51A80A80D4E09A233AE8
3. Vegantina, Pate de mazăre verde: https://www.youtube.com/watch?v=033RYJB__tU&ab_channel=Vegantina