Cum să faci pâine din hrișcă (fără gluten, fără drojdie)
De ce să faci pâine din hrișcă? Pentru că această pseudo-cereală este deosebit de hrănitoare și sănătoasă.
În plus, nu conține gluten, nici nu are mulți carbohidrați.
Cuprins
Ce beneficii are pâinea din hrișcă
Pâinea din hrișcă este o alegere excelentă pentru cei cu diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau alte tulburări metabolice.
Este de asemenea indicată persoanelor cu boli autoimune sau alergii, deoarece nu conține proteine din grâu.
Este important să folosiți hrișcă verde (crudă) la această rețetă.
Modul de preparare este foarte simplu. Trebuie doar să spălați hrișca, să o lăsați la înmuiat și apoi să o puneți în tavă la cuptor.
Citește și – 7 motive să mâncați mai des hrișcă
Pâine din hrișcă – rețetă
Ingrediente
- 400 g de hrișcă verde
- 1 linguriță de sare
- opțional: 2 linguri de semințe de floarea-soarelui
Mod de preparare
Hrișca verde se referă la hrișcă crudă. Cea de culoare maro pe care o găsim de obicei în magazine este procesată sau prăjită.
Hrișca verde se poate procura de la magazinele cu produse naturiste.
Puneți-o într-un bol și spălați-o de mai multe ori.
La final, turnați peste ea apă curată, cât să o acopere cu 2-3 degete.
Lăsați-o la înmuiat 2-3 ore. Veți vedea că lichidul va deveni ușor roșiatic.
Clătiți-o cu apă curată folosindu-vă de o sită.
Transferați grăuncioarele în vasul cu lama S a robotului de bucătărie.
Mixați până când se face pastă. Dacă robotul este mare, încape toată odată. Dacă aveți un mini-tocător, poate fi nevoie de mai multe mixări.
Adăugați puțină apă la mixare.
Hrișca măcinată are o culoare albicioasă. Transferați-o într-un bol. Amestecați bine.
Puneți un prosop sau o folie de plastic peste bol.
Următorul pas este să lăsați hrișca în repaos peste noapte sau 12 ore.
În acest interval, hrișca va fermenta și compoziția se va umfla, precum o drojdie.
Adăugați sarea și semințele – dacă folosiți.
Amestecați cu o lingură, ușor, nu energic.
Pâinea de hrișcă se coace într-o tavă mică/îngustă de pâine (jumătate cât o tavă normală).
Așterneți hârtie în tavă. Răsfrângeți hârta și peste pereți.
Transferați compoziția în tavă cu o lingură. Nivelați la suprafață.
La dorință, presărați câteva semințe deasupra (floarea-soarelui, in, susan, etc.).
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius.
Pâinea de hrișcă trebuie să stea o oră în cuptor.
Trebuie să capete o culoare maronie, rumenă deasupra.
Trageți de marginile hârtiei pentru a o scoate din tavă.
După ce s-a răcit complet, desprindeți hârtia de pe margini.
Tăiați-o cu un cuțit zimțat, bine ascuțit.
Rețete similare
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Pâine fără coacere, din fulgi de ovăz, hrișcă și semințe – uscată pe calorifer (video)
Pâine naturală din hrișcă și semințe chia – combate inflamațiile, bolile cardiovasculare și cancerul
Nu vă așteptați să aibă același gust sau textură ca pâinea din făină de grâu. Este complet diferită, dar foarte sănătoasă și sățioasă.
Întrucât nu are drojdie, nu crește foarte mult. De aceea trebuie coaptă într-o tavă mică și înaltă.
Este moale la interior, ușor umedă și elastică.
Poate fi păstrată în frigider câteva zile.
Rețetă preluată din: Reghina Cebotari, Pâine fără gluten și fără drojdie: https://www.youtube.com/watch?v=kSVToWL2s5c&ab_channel=ReghinaCebotari