Pește cu sos de roșii și portocale
Pentru cei care obișnuiesc să mănânce săptămânal pește, această rețetă poate fi binevenită.
Peștele face întotdeauna o pereche bună cu roșiile sau sosul tomat. Aceasta este de altfel și propunerea pentru rețeta de mai jos.

Imagine cu titlu sugestiv: Alpha
Iar dacă adăugați și puțin suc de portocale, aroma va fi deosebită.
Veți fi surprinși de gustul savuros dulce-acrișor al peștelui pregătit astfel.
Încercați rețeta. Cu siguranță veți impresiona membrii familiei sau pe musafiri.
Cuprins
Beneficiile consumului de pește
Dacă nu sunteți fani ai peștelui, iată câteva motive să îl includeți mai des în alimentație.
În primul rând, este o carne slabă, care conține proteine de calitate. În al doilea rând, are un conținut bogat în Omega-3 și vitamina D.
Conține calciu, fosfor, fier, zinc, potasiu, magneziu și iod. Experții din cadrul Asociației Americane a Inimii recomandă minim 2 porții de pește pe săptămână.
Consumul acestui tip de carne contribuie la menținerea stării generale de sănătate.
Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Reduce riscul de evenimente periculoase, precum accidente vasculare cerebrale sau atac de cord.
Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea inimii, dar și a creierului.
Peștele contribuie la prevenirea demenței, maladiei Alzheimer și despresiei. Este de asemenea benefic în diabet, inflamații și boli articulare.
Aceste grăsimi nu sunt produse în mod natural în organism, de aceea trebuie să îi luăm din alimente.
Cea mai bună sursă de Omega-3 este peștele gras, precum somonul, sardinele, heringul, tonul sau macroul.
Citește și – 5 motive să mănânci mai mult pește
Pește cu sos de roșii și portocală – rețetă
Ingrediente
- 1 kg de pește
- 300 g de roșii din conservă
- 1 lingură de pastă de tomate
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 30 ml de ulei
- 1 portocală
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de boia de ardei
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Folosiți ce tip de pește vă place, întreg sau file.
Se poate utiliza crap, păstrăv, doradă, macrou, merluciu.
Dacă este proaspăt sau congelat, curățați-l, tăiați-l bucăți și spălați-l.
Stoarceți sucul de la portocală. Dacă portocala este bio, folosiți și coaja.
Tocați mărunt ceapa și usturoiul.
Căliți-o ceapa în puțin ulei într-o tigaie mai adâncă. După ce a devenit transparentă, puneți usturoiul.
Lăsați jumătate de minut, apoi adăugați roșiile tăiate cubulețe, pasta de roșii, sucul de portocale și coaja, dacă folosiți.
Amestecați și aduceți la punctul de fierbere. Puneți acum sarea, piperul și condimentele.
Așezați bucățile de pește în sos. Puneți capacul și reduceți temperatura.
Lăsați peștele să fiarbă la foc mic circa jumătate de oră.
Dacă peștele s-a înmuiat și este încă multă zeamă în cratiță, lăsați mâncarea să mai scadă puțin și sosul să fie mai gros.
Peștele în sos de roșii și portocală poate fi servit ca atare, sau cu o garnitură.
Merge excelent cu orez sau cu piure. Alte garnituri potrivite sunt broccoli, cuș-cuș-ul sau legumele coapte.
Alte rețete cu pește
Ciorbă de pește dreasă cu smântână și ou
Pește în sos de roșii, preparat ca la mănăstire
Surse articol:
1. Washington State Department of Health, Health benefits of fish: https://doh.wa.gov/community-and-environment/food/fish/health-benefits
2. Rețetă preluată din: LaLena, Pește cu sos de roșii și portocale: https://www.lalena.ro/reteta/1370/Peste-cu-sos-de-rosii-si-portocale/