„Hummus” din conopidă – alternativă săracă în carbohidrați

Hummus-ul autentic nu este deloc o mâncare nesănătoasă. Se face dintr-o leguminoasă hrănitoare și sățioasă.

Atunci de ce ar vrea cineva să facă hummus din conopidă și nu din năut?

Hummus din conopida

Hummus din conopida: Joey Doll

Datorită carbohidraților. Conopida este considerată un înlocuitor fabulos al cartofului și al produselor de panificație.

Mai ales în dieta ketogenică, în care aportul de carbohidrați rafinați este foarte mic.

Conopida – alimentul ideal din dieta ketogenică 

Dr. Eric Berg spune despre conopidă că este alimentul ideal în dieta keto. De ce? Pentru că este săracă în carbohidrați și are gust de cartofi.

Este „făinoasă”, dar nu conține amidon.

În 100 de grame de conopidă se găsesc doar 2,6 g de carbohidrați, din care 1,4 g sunt fibre.

Altfel spus, cantitatea de carbohidrați neți este de doar 1,2 grame!

Conopida nu este doar low-carb. Furnizează vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitaminele E și K.

Este o sursă bună de vitamina C.

Conține minerale, în special mangan, care este un antioxidant important.

Însă ceea ce face conopida un super-aliment este conținutul de fitonutrienți.

Fitonutrienții sunt compuși din plante, care se găsesc doar în alimentele vegetale. Mai ales în legumele crucifere.

Cei mai importanți fitonutrienți din conopidă sunt izotiocianații, flavonoidele, beta-carotenul și quercetina.

Cum se prepară corect conopida

Conopida se prepară foarte ușor. Adepții dietei keto o include des în rețete.

O folosesc în locul piureului de cartofi, pilafului de orez (mărunțită la blender și călită) sau în locul blatului de pizza, datorită conținutului redus de carbohidrați.

Trebuie fiartă foarte puțin. În caz contrar se pierd nutrienții valoroși, mai ales vitamina C.

Dr. Eric Berg recomandă o durată maximă de fierbere de 10 minute.

Conopida nu trebuie fiartă în apă. Cea mai bună metodă de gătire este fierberea la aburi, călirea sau coacerea în cuptor (cu puțină brânză pe deasupra).

Dacă o fierbeți în apă, nu depășiți 2 minute.

Din conopidă se poate face și o pastă tartinabilă, care arată ca hummus-ul de năut.

Hummus din conopidă – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de conopidă fiartă la aburi
  • 2 linguri de unt de migdale
  • 2 căței de usturoi
  • ¼ linguriță de fulgi de ardei iute (sau boia de ardei)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Conopida se mărunțește în robot (prin pulsare), apoi se fierbe la aburi.

Se pune din nou în blender (fără apă). Se adaugă restul ingredientelor și se mixează.

Trebuie să rezulte o pastă fină, ca un piure. Se servește cu legume crude.

Alte rețete cu conopidă

Conopidă în sos de ceapă și mirodenii – rețetă indiană

Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu

Chiftele din conopidă, fără mulți carbohidrați

Surse articol:

1. Dr. Eric Berg, Cauliflower, The ultimate keto food: https://www.youtube.com/watch?v=yZlwJsrFiDc&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Dr. Eric Berg, Keto cauliflower hummus recipe: https://www.youtube.com/watch?v=o64L6ysoV2k&ab_channel=Dr.EricBergDC

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.