Halva în două culori, din semințe și miere – cel mai hrănitor desert de post

Deserturile de casă sunt întotdeauna mai sănătoase decât dulciurile din comerț.

Iar când ingredientele folosite sunt pline de substanțe nutritive, desertul obținut va fi negreșit mult mai consistent.

Halva in doua culori din seminte si miere

Halva in doua culori din seminte si miere: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Un desert care poate fi inclus în categoria alimentelor hrănitoare este halvaua.

La cât de densă și sățioasă este, ar putea înlocui o masă în perioada posturilor.

Halvaua – istoria și versiuni

Sunt diverse rețete de halva, preparate din felurite semințe și nuci.

Nu se știe cărei nații aparține cu adevărat. Unii o asociază cu Uniunea Sovietică, Rusia și Ucraina, alții cu Turcia și culturile arabice și indiene.

Rușii susțin că a apărut pentru prima dată în Iran, în urmă cu 2.500 de ani.

Denumirea ei provine din cuvântul arăbesc „halwa”, care înseamnă „dulciuri” sau „deserturi”.

În secolul al 7-lea, halvaua în Arabia era de fapt o pastă din curmale și lapte. În secolul al 9-lea, desertul era făcut din făină și zahăr.

În zilele noastre, halvaua poate fi preparată în două feluri diferite.

Un fel de halva este cea grecească și orientală, care se face din făină prăjită și zahăr.

Un alt tip, cel mai cunoscut, este cel preparat în URSS, din nuci sau semințe și zahăr.

Această halva este populară în zona mediteraneană, în Balcani și Europa de Est.

În alte țări, halvaua se face din morcovi sau fructe fierte.

Halva în două culori din semințe și miere – rețetă

Ingrediente

  • 10 linguri de semințe de susan alb
  • 7 linguri de miez de floarea-soarelui
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingură de pudră de roșcove sau cacao
  • 1 vârf de cuțit de scorțișoară

Mod de preparare

Această halva se prepară la rece. Tot ce trebuie să faceți este să pregătiți ingredientele necesare.

Miezul de floarea-soarelui și semințele de susan se dau prin robot sau prin râșniță, separat. Scopul este să le măcinăm fin.

Se pun în două boluri separate.

Adăugați în fiecare bol jumătate din cantitatea de miere de albine. Amestecați bine, pentru omgenizare.

Adăugați pudra de roșcove/cacao în compoziția cu miez de floarea-soarelui și puțină scorțișoară, dacă e pe gustul vostru.

Amestecați bine.

Pentru a obține o halva în două culori, așezați alternativ compozițiile.

Folosiți o formă pătrată sau dreptunghiulară. Puneți mai întâi stratul maro, apoi stratul alb (de susan). Presați bine compozițiile.

Continuați să alternați straturile în funcție de cantitatea de halva pe care o aveți.

Se dă la frigider și se lasă să se întărească.

Se scoate din formă și se taie felii.

Rețete similare

Halva din semințe și miere – doar 2 ingrediente!

Halva de casă – rețetă tradițională din Sfântul Munte Athos

Halva din susan și nucă de cocos

Sugestii

Cele două tipuri de semințe pot fi amestecate în aceeași compoziție, dacă nu vreți neapărat o halva bicoloră.

Se pot pune de asemenea câteva semințe de susan întregi, pentru o textură mai crocantă.

Mierea poate fi înlocuită cu pastă de curmale, sirop de arțar sau de agave.

Peste halva se poate pune o glazură simplă, din miere și pudră de roșcove sau cacao.

Surse articol:

1. Folkways, Halva: Ancient and Nutritious: https://folkways.today/halva-eurasian-dessert/
2. Alimentația ideală, Halva de susan (raw): http://alimentatiaideala.blogspot.com/2013/09/halva-raw.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.