Batoane din susan, fără foc – porția zilnică de calciu
Batoanele din susan sunt o gustare apreciată atât de cei mici, cât și de cei mari.
Din păcate, cele din comerț au sirop de glucoză sau sunt preparate cu miere la temperaturi mari.
Am găsit un mod simplu de a face batoane de susan în casă, fără zahăr, fără coacere în cuptor.
Odată ce procurați toate ingredientele necesare, rețeta se face foarte repede.
Batoanele sunt gata în mai puțin de 15 minute!
Citește și – Miere cu susan – rețetă și beneficii
Cuprins
Batoane din susan, fără foc – rețetă
Nr. de porții: 5
Durată totală de preparare: 15 minute
Ingrediente
- 16 linguri de semințe de susan
- 4 linguri de tahini (pastă de susan)
- 4 linguri de migdale măcinate
- 4 linguri de fulgi de cocos
- 3 linguri de miere
- 2 linguri de ulei de cocos
Mod de preparare
Măcinați migdalele cu ajutorul unui mini-tocător sau robot cu lama S.
Puneți făina obținută într-un bol. Adăugați semințele de susan întregi și fulgii de cocos.
Într-un vas separat amestecați ingredientele umede, anume pasta de susan, uleiul de cocos și mierea. Folosiți un tel pentru o mai bună omogenizare.
Turnați amestecul de ingrediente uscate peste cele umede și amestecați bine cu telul.
Compoziția trebuie să fie omogenă, fără cocoloașe
Puteți ajusta cantitatea de miere în funcție de cât de dulce vă place.
Transferați pasta obținută într-o formă/tavă în care ați pus folie alimentară. Tipăriți bine pasta cu dosul unei linguri sau cu un pahar.
Introduceți vasul în congelator. Trebuie să stea cel puțin o oră.
Puteți scoate compoziția când s-a întărit.
Se taie sub formă de batoane, sau pătrate.
Întrucât compoziția are tendința să se înmoaie la temperaturi mari, este indicat să păstrați batoanele în congelator.
Scoateți câte vă trebuie odată și țineți-le în frigider.
Citește și – Pateu de susan – o rețetă de post care îți aduce mult calciu, magneziu, seleniu și fier!
Beneficiile semințelor de susan
Susanul nu este doar delicios și crocant, ci și foarte sănătos.
Semințele sale sunt un rezervor de compuși nutriționali, spun cercetătorii.
Conțin vitamine, minerale, fitosteroli, fenoli, grăsimi bune, tocoferoli și lignani (sesamină și sesamolină).
Sunt o sursă excelentă de proteine, vitamina B1, vitamina E, fibre, fosfor, fier, calciu, magneziu, cupru, zinc și mangan.
Semințele de susan sunt alcătuite în proporție de 50-60% dintr-un ulei de înaltă calitate. Acesta este bogat în antioxidanți și acizi grași polinesaturați (acid lineoleic, acid oleic, acid palmitic și acid stearic).
Antioxidanții le protejează de speciile reactive de oxigen și previne râncezirea uleiului lor.
Citește și – Uleiul de susan reduce severitatea durerilor de mâini și de picioare
Studiile recente au arătat că susanul protejează ficatul și inima. Previne formarea tumorilor.
Sesamina și sesamolina sunt fibre care ajută la scăderea colesterolului. Totodată, acești lignani previn creșterea tensiunii arteriale.
Surse articol:
1. Bucătăraș, Batoane de susan raw: https://www.bucataras.ro/retete/batoane-de-susan-raw-73834.html
2. Niti Pathak, A.K. Rai, Ratna Kumari, and K.V. Bhat, Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability, Pharmacogn Rev. 2014 Jul-Dec; 8(16): 147–155: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127822/