Cod la cuptor cu unt, lămâie și mărar

Dacă vă place peștele, o alegere bună este întotdeauna codul.

Acest tip de pește are o carne albă, fragedă, care se gătește rapid.

Cod la cuptor cu unt si marar

Cod la cuptor cu unt si marar: jeffreyw

Nu are un gust pregnant de pește, ci mai curând unul delicat.

Ce nutrienți oferă codul

Codul conține o cantitate mare de proteine slabe. Este sărac în calorii, grăsimi și carbohidrați.

85 grame de cod atlantic gătit au 20 g de proteine, 85 de calorii și un singur gram de grăsime.

Este o sursă bună de vitamine din grupul B. Acestea sunt necesare pentru metabolizarea nutrienților și producerea de energie.

85 de cod gătit furnizează peste 30% din doza zilnică recomandată de B12 pentru adulți.

Această vitamină susține formarea globulelor roșii de sânge și ADN-ul.

Codul conține de asemenea vitamina B6.

Nu lipsesc nici mineralele, specifice produselor marine în general.

Codul este bogat în fosfor și seleniu. 85 de grame acoperă 40% din doza zilnică recomandată de seleniu și 20% din cantitatea de fosfor.

Consumul acestui tip de pește a fost asociat cu o serie de beneficii:

  • scăderea riscului de boli cardiace
  • susținerea funcțiilor creierului
  • controlul greutății corporale

Trebuie să știți că, spre deosebire de alte tipuri de pește, codul are o concentrație mai mică de mercur și toxine.

În schimb, nu este la fel de bogat în acizi grași esențiali Omega-3 ca alte tipuri de pește.

Articole similare

Supă de cod cu legume – o rețetă cu numeroase beneficii

Uleiul de ficat de cod ar putea reduce riscul de COVID-19

Pește fraged la tigaie cu ceapă

Cod la cuptor cu unt, lămâie și mărar – rețetă

Ingrediente

  • 340 g de file de cod
  • 2 linguri de unt
  • ½ linguriță de coajă de lămâie rasă
  • ½ linguriță de mărar uscat
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Aprindeți cuptorul și preîncălziți-l la 230 de grade Celsius.

Puneți untul la topit într-o tigaie mică.

Când a devenit lichid, puneți mărarul și coaja de lămâie.

Amestecați bine, apoi stingeți focul.

Spălați sau clătiți fileurile de cod. Tamponați-le cu un șervețel, pentru a absorbi excesul de apă.

Presărați fiecare file cu sare și piper, pe ambele părți.

Puneți bucățile de pește în tava cuptorului. Nu trebuie să o ungeți cu ulei înainte.

Turnați jumătate din sosul de unt, lămâie și mărar peste pește.

Întoarceți peștele pe partea cealaltă și turnați restul de sos.

La final, stropiți peștele cu sucul de lămâie proaspăt stors.

Introduceți tava în cuptorul încins. Codul se face foarte repede.

Trebuie să îl lăsați 15-20 de minute.

Este gata când carnea a devenit fragedă și se desface fâșii.

Dacă bucățile de pește sub subțiri, verificați-le după 12 minute.

Codul cu unt, lămâie și mărar se servește simplu, sau cu o garnitură.

Merge foarte bine cu o porție de orez, piure sau legume.

Este deosebit de fraged, aromat și savuros.

Surse articol:

1. City Fish Market, Baked Cod with Lemon and Dill: https://cfishct.com/recipes/baked-cod-with-lemon-and-dill/
2. Grant Tinsley, Is Cod Healthy? Nutrition, calories, benefits and more, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/is-cod-healthy

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.