Tartă cu lămâie și ulei de măsline – rețetă cu specific italian
Tarta cu lămâie și ulei de măsline este o rețetă cu specific mediteranean.
Nu este exagerat de dulce. Are o aromă bogată, cu note subtile de citrice. Textura este pufoasă și ușoară.
Elena Paravantes, autoarea de rețete mediteraneene, spune că prăjitura cu ulei de măsline se întâlnește în diferite versiuni, în funcție de țară.
În Grecia, de pildă, se face o astfel de prăjitură cu ulei de măsline și iaurt.
Rețeta prezentată mai jos este inspirată din bucătăria italiană.
Utilizarea uleiului de măsline la gătit este o tradiție în regiunea mediteraneană.
În aeastă zonă, uleiul de măsline a fost întotdeauna mai abundent și mai ușor accesibil decât untul.
Știm cu toții că uleiul de măsline are un gust concentrat, pe care mulți nu-l agreează.
De ce să pui un astfel de ulei într-un desert, ați putea întreba.
Cuprins
Ce rol are uleiul de măsline
Acesta face blaturile umede și, în mod neașteptat, accentuează aromele folosite. Dacă punem lămâie sau portocală, prăjitura va avea un gust plăcut de citrice.
Un alt beneficiu al uleiului de măsline este că vine cu grăsimi sănătoase, mononesaturate și cu alți compuși valoroși, precum antioxidanți.
Untul de pildă are grăsimi saturate.
Tartă grecească, cu lămâie și ulei de măsline – rețetă
Nr. de porții: 6
Durată de preparare: 50 de minute
Ingrediente
- 300 g de făină
- 3 ouă
- 180 g de zahăr
- 100 ml de lapte
- 100 ml de ulei de măsline
- 3 linguri de praf de copt
- 1 praf de sare
- 3 linguri de suc de lămâie
- coaja rasă de la 2 lămâi
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungeți o tavă rotundă cu puțin ulei de măsline, inclusiv pe pereți. Presărați ½ liguriță de zahăr tos pe fund.
Amestecați ingredientele uscate într-un bol: făina, praful de copt și sarea.
Într-un vas încăpător, spargeți ouăle. Introduceți mixerul și bateți-le spumă timp de 3-4 minute. Adăugați apoi zahărul și mixați încă 2-3 minute.
Adăugați ingredientele lichide: laptele, sucul de lămâie și uleiul de măsline. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei.
Incorporați apoi amestecul de ingrediente solide. Puneți și coaja rasă de lămâie.
Folosiți mixerul la viteză mică, doar pentru omogenizare. Nu bateți compoziția prea mult.
Turnați-o în forma pregătită anterior. Nivelați suprafața. Presărați ½ linguriță de zahăr tos.
Introduceți tava în cuptorul încins, micșorând puțin temperatura.
Lăsați prăjitura să se coacă 30-35 de minute la 170 de grade Celsius.
Înainte de a o scoate, verificați mijlocul cu o scobitoare. Dacă iese curată, prăjitura este gata.
Lăsați-o să se răcorească un sfert de oră, apoi scoateți-o din formă.
Dacă vreți, o puteți pudra cu zahăr pudră.
Rețete similare
Prăjitură cu lămâie și puțin zahăr (lemon bars) – delicată, dulce-acrișoară
Prăjitură cu iaurt și lămâie – rețetă delicioasă
½ lingură de ulei de măsline pe zi menține inima sănătoasă!
Note
Autoarea a folosit o formă cu diametrul de 20 de cm. A ieșit o prăjitură înaltă.
Dacă nu aveți această dimensiune, puteți coace prăjitura într-o tavă cu diametrul de 22 cm, dar va ieși mai joasă. Totodată, va trebui să reduceți durata de gătire la 25 de minute.
Tarta cu lămâie și ulei de măsline se păstrează în frigider, învelită într-o folie alimentară de plastic.
Rezistă până la 4 zile.
Dacă vreți să o păstrați mai mult timp, înveliți-o în folie, apoi în staniol și dați-o la congelator. Rezistă până la 3 luni.
Sursă articol: Elena Paravantes, Authentic Lemon Olive Oil Cake, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/lemon-olive-oil-cake/