Mâncare de mazăre, conopidă și cartofi – rețetă de post
De când nu ați mai mâncat o mâncărică delicioasă de mazăre? Dacă vă surâde ideea, dați o șansă rețetei de mai jos.
Cu siguranță veți obține o masă satisfăcătoare pentru o zi de post!
Din mazăre, conopidă și cartofi puteți obține o mâncare consolantă în perioada rece a anului.
Dulce, aromată, reconfortantă. Un amestec reușit între legume și leguminoase.
Ingredientele folosite sunt ușor accesibile în orice sezon.
Mazărea se poate găsi în magazine pe tot parcursul anului. Este mai bună cea congelată decât cea la conservă.
Citește și – Mazărea conține 4 tipuri de compuși care țin cancerul departe
Cuprins
Ce beneficii are mazărea
Boabele de mazăre sunt surse excelente de proteine, fibre, zinc, și vitamina K.
80 de grame de mazăre conțin 62 de calorii și 11 g de carbohidrați.
Mazărea ne oferă de asemenea vitamina A, vitamine B ( în special acid folic), vitamina C, fier, magneziu, potasiu și mangan.
Consumul de mazăre susține sănătatea inimii. Potasiul, acidul folic și fibrele pe care le conține au beneficii cardiovasculare.
Fiind săracă în grăsimi și sodiu, dar bogate în proteine, vitamine și minerale, este o alegere potrivită pentru orice dietă sănătoasă.
Proteinele din mazăre au beneficii prebiotice. Ele hrănesc bacteriile intestinale bune, în special speciile de Lactobacilli și Bifidobacteria.
Știm cu toții că un intestin sănătos înseamnă o imunitate mai bună și o sănătate digestivă dezirabilă.
Fibrele și proteinele sunt substanțele care fac din mazăre un aliment hrănitor și sățios. CDC o recomandă în dieta celor care vor să slăbească sau să obțină un control mai bun al greutății corporale.
Atenție, persoanele alergie la arahide pot dezvoltaa reacții adverse și la mazăre.
Citește și – Mazărea verde face minuni în problemele de digestie și anemie
Mâncare de mazăre, conopidă și cartofi – rețetă
Ingrediente
- ½ kg de mazăre congelată
- ½ conopidă
- 1 ceapă mare
- 2 cartofi
- 1 ardei kapia
- 1 conservă mică de roșii tăiate
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Pregătiți toate legumele. Desfaceți conopida în buchețele mici și spălați-le.
Curățați cartofii și tăiați-i sferturi, sau bucăți mai mici.
Ardeiul kapia se taie fâșii, iar ceapa mărunt.
Puneți uleiul la încins într-o cratiță încăpătoare. Adăugați ceapa și lăsați-o la călit câteva minute.
Când s-a înmuiat, adăugați ardeiul kapia. După 4 minute, puneți cartofii, conopida și mazărea.
Adăugați roșiile și apă, cât să fiarbă legumele.
Puneți tot acum sarea și piperul și amestecați. Puteți folosi și alte mirodenii, precum dafin, cimbru sau ce vă place.
Puneți capacul pe cratiță și lăsați legumele să fiarbă la foc mic.
După 30 de minute, verificați dacă s-au înmuiat.
Bobul de mazăre trebuie să se sfărâme între degete, iar cartofii să poată fi pătrunși ușor cu furculița.
Dacă mâncarea are multă zeamă, lăsați-o să scadă, fără capac câteva minute.
Mâncarea de mazăre, conopidă și cartofi este deosebit de gustoasă, dacă o serviți caldă.
Este sățioasă, hrănitoare și plină de savoare, binevenită într-o zi de post.
Sugestii
Puteți renunța la cartofi, dacă nu vă plac. Însă ei dau mai multă consistență și cremozitate preparatului final.
Dacă vreți o mâncare mai dulce, folosiți și 1-2 morcovi.
Citește și – Dovlecei cu mazăre la cuptor (sau dovlecei „grecești”) – mâncare de post
Sursă articol:
1. Lăcrămioara Câciu, Mâncare de mazăre și conopidă (de post), Arome în Bucătărie: https://www.aromeinbucatarie.ro/mancare-de-mazare-si-conopida-de-post/
2. Barbie Cervoni, Marisa Moore, Pea Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/peas-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4118995