Borcanul cu vitamine – energie pentru perioada rece a anului
Un mod simplu de a ne ridica imunitatea și energia în sezonul rece este de a consuma fructe uscate.
Stafidele, caisele, prunele uscate – au o valoare energetică crescută, necesară în perioada de toamnă-iarnă. Efectele lor sunt mult mai pronunțate dacă le combinăm.
Iar dacă mai adăugăm și alte alimente imunostimulatoare, precum ghimbir și lămâie, cu atât vom beneficia mai mult.
Fructele uscate au același conținut de nutrienți, însă într-o formă mai concentrată decât fructele proaspete.
Varianta uscată a fructelor are de 3,5 ori mai multe fibre, vitamine și minerale per greutate decât varianta proaspătă.
Cele mai populare sunt stafidele, curmalele, caisele, merișoarele, coacăzele, smochinele și prunele.
În magazine se găsesc de asemenea chipsuri de mere uscate, banane uscate, ananas uscat, merișoare.
Fructele uscate furnizează antioxidanți importanți, precum polifenoli. Aceștia sunt asociați cu o digestie și o circulație sangvină mai bună, precum și cu un risc mai mic de boli.
Consumul de stafide ajută la scăderea tensiunii arteriale, a markerilor inflamatori și de colesterol. Totodată, măresc sațietatea.
Prunele uscate au efect laxativ. Conțin antioxidanți care inhibă oxidarea colesterolului LDL și previn bolile cardiovasculare.
Borul pe care îl furnizează susține sănătatea oaselor și combate osteoporoza.
Citește și – De ce este bine să mâncăm fructe uscate iarna
Cuprins
Borcanul cu vitamine naturale – rețetă
Ingrediente
- 50 g de stafide
- 50 g de prune uscate
- 50 g de smochine
- 50 g de nuci
- 50 g de migdale
- 1 rădăcină de ghimbir
- 2 lămâi
- 400-500 g de miere
Mod de preparare
Acest preparat se obține foarte ușor cu ajutorul mașinii electrice de tocat.
Puneți pe rând toate fructele uscate.
La final dați și rădăcina de ghimbir, curățată de coajă.
Decojiți lămâile și dați-le și pe ele prin mașină, cu tot cu pulpă.
În amestecul obținut se adaugă mierea și se amestecă totul cu o lingură de lemn.
Transferați pasta rezultată în borcane de sticlă mici.
Păstrați-le în frigider.
Se poate lua câte 1 lingură, de mai multe ori pe zi.
Nu doar copiii, ci și adulții se pot înfrupta din acest borcan cu vitamine.
Pe lângă efectul benefic sănătății, acest preparat este foarte dulce și plăcut la gust.
Atenție la conținutul de zaharuri din fructele uscate.
Stafidele au 59% zahăr, curmalele 64-66%, prunele uscate 38%, caisele uscate 53% și smochinele 48%.
Evitați sortimentele care au adaos de zahăr, sulfiți și alți aditivi.
Sugestii
Puteți diversifica rețeta adăugând alte fructe uscate, precum caise uscate, afine, goji, coacăze, curmale, caju, arahide crude.
De asemenea, se pot pune mirodenii, precum scorțișoară, cuișoare, vanilie măcinate.
Un alt ingredient valoros într-un astfel de cocktail este pudra de cătină sau de măceșe. Se găsește de cumpărat la magazinele naturiste.
Va aduce un aport considerabil de vitamina C și antioxidanți.
Citește și – Prunele uscate reduc kilogramele și subțiază talia (studiu)
Surse articol:
1. Adda Bjarnadottir, Dried Fruit: Good or Bad? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_3
2. Bombă vitaminică pentru o imunitate mai puternică: https://www.youtube.com/watch?v=vQel-9yfnKw&ab_channel=UradiSama-Idejezakreativce