Frecăței cu prune la cuptor – cel mai rapid desert de toamnă (fără zahăr!)

Această rețetă, foarte des făcută de englezi, are un corespondent în bucătăria noastră. Este vorba despre tarta răsturnată cu fructe.

Britanicii o numesc „crumble”. În traducere liberă românească, ar putea însemna „frecăței”.

Frecatei cu prune la cuptor

Frecatei cu prune la cuptor

Se prepară de regulă cu mere și ovăz („apple crumple”).

Istoria unui desert britanic 

Este un desert care a apărut în perioada de restricție alimentară cauzată de primului război mondial.

Scopul lui era să înlocuiască plăcintele sofisticate cu mere.

A devenit foarte popular și îndrăgit, nu doar în UK, ci și în alte țări. A fost inclus chiar și în cărțile de bucate în anul 1924.

Rețeta originală a cunoscut modificări de-a lungul timpului. Au apărut diverse versiuni, cu pere, merișoare, zmeură, căpșuni, coacăze și alte fructe, cu cremă de vanilie etc.

Acest desert este binevenit în perioadele reci ale anului, deoarece se servește cald. Este foarte aromat și plăcut, perfect pentru o seară în familie. Induce o stare de bine.

  Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr  

Dulciuri fara zahar

Aluatul este alcătuit din aceleași ingrediente care se folosesc la tartă. Doar că prepararea este mult mai simplă.

În realitate, acest desert nu are un aluat propriu-zis. Veți vedea cât de ușor este să îl faceți. Nu o prăjitură în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o tratație dulce și rapidă!

Frecăței cu prune – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de prune
• 150-200 g de unt
• 300 g de făină
• îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol încăpător. Untul trebuie să fie rece când faceți rețeta. Scoateți-l din frigider, tăiați-l cubulețe și adăugați-le peste făină.

Cu mâinile curate, începeți să frământați untul cu făina, până când rezultă o compoziție sfărâmicioasă, ca niște frecăței. Adăugați puțin îndulcitor, după gust.

  Cumpără eritritol la ofertă  

Eritritol pachet

Eritritol pachet

Spălați prunele. Tăiați-le în două și înlăturați sâmburii. Puneți jumătățile din cantitatea de prune într-o tavă unsă cu unt sau ulei. Acest desert iese foarte bine în vasul yena. Fructele trebuie să acopere cam trei sferturi din înălțimea tăvii.

Presărați câteva linguri de îndulcitor granulat pe deasupra (eritritol, stevia, green sugar, xilitol). Pentru aromă, presărați puțină scorțișoară, dacă vă place. Sau zahăr de cocos, care are o aromă deosebită de caramel.

Acum este momentul să puneți „aluatul”. Presărați frecățeii de făină cu unt pe toată suprafața tăvii, acoperind toate prunele.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Introduceți tava și așteptați 30-45 de minute.

Desertul este gata când fructele au lăsat zeamă pe lângă pereții tavii. Frecățeii trebuie să capete o culoare ușor rumenă.

Crumble cu prune

Crumble cu prune: Neil Conway

Frecățeii cu prune se servesc calzi. Este unul din cele mai simple, rapide și ieftine deserturi de casă. Merită să îl încercați cu proxima ocazie!

Fără gluten și fără lactoză 

Făina de grâu poate fi înlocuită cu făină de ovăz fără gluten, făină de migdale sau alte tipuri de făină.

Acest desert poate fi făcut și în varianta de post, dacă în loc de unt se folosește ulei de cocos sau margarină.

Puteți folosi o combinație de fructe, precum prune și mere tăiate cubulețe. Sau pere cu gutui. Printre fructe se pot adăuga și alte ingrediente, precum stafide sau nuci. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:

Prăjitură cu aluat ras și gem – în varianta de post
Prune cu nuci la cuptor – desert aromat de toamnă
Prăjitură cu prune și iaurt

Sursă articol:

1. Vorbește Lumea, Desert de weekend: crumble cu prune: https://www.youtube.com/watch?v=MuaYJY1ssRM&ab_channel=Vorbe%C8%99teLumea
2. Oakhouse Foods, The history behind the great vritish apple crumble: https://www.oakhousefoods.co.uk/blog/blog/2021/03/08/the-history-behind-the-great-british-apple-crumble/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.