Conopidă la cuptor cu cașcaval – rețetă cu beneficii
Produsele lactate nu pot fi combinate cu multe alimente. Însă cu legumele fac întotdeauna o pereche bună.
Potrivit medicinei indiene Ayurveda, lactatele trebuie consumate singure, sau cu legume ori cereale.
Conopida la cuptor cu cascaval: yoppy
Conopida la cuptor cu cașcaval este o mâncare reușită din toate punctele de vedere.
Dacă nu ai încercat-o până acum, merită să o faci cât mai curând.
Rețeta este foarte simplă. Cașcavalul dă conopidei un gust mai bogat și o scoate complet din anonimat.
Conopidă la cuptor cu cașcaval
Ingrediente
- 1 conopidă mare
- 250 g de cașcaval
- 50 g de unt
- sare, după gust
- ½ legătură de mărar verde
Mod de preparare
Tăiați conopida în două. Îndepărtați apoi nervura principală. Astfel buchețelele se vor desprinde mai ușor.
Spălați-le bine și fierbeți-le într-o cratiță cu apă și sare. Când s-au înmuiat, se scurg de apă și așează într-o tavă. Poate fi și un vas yena.
Tava se unge înainte cu puțin unt.
Presărați conopida cu sare (și alte condimente dacă doriți).
Peste conopidă se pune cașcavalul ras. Deasupra se stropește cu puțin unt topit.
Conopida fiind deja fiartă, nu trebuie să stea mult la cuptor. Zece minute sunt suficiente, cât să se topească brânza.
Mâncărurile gratinate se servesc de regulă calde.
Dacă vă place mărarul, presărați puțin pe deasupra.
Ce beneficii ne oferă conopida
Conopida se numără printre legumele hipocalorice care pot fi utile în curele de slăbire.
Puțini cunosc faptul că aproape 90% apă. Este foarte săracă în grăsimi și glucide.
100 de grame de conopidă crudă oferă 80% din doza zilnică necesară de vitamina C.
Această vitamină are rol de antioxidant în corp. Combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Ajută la creșterea imunității și preîntâmpinarea infecțiilor și a bolilor cronice, inclusiv a cancerului.
Conopida conține cantități bune de vitamine din grupul B (în special acid folic) și doze mici de minerale.
Este diuretică și depurativă, antiinflamatoare, hipoglicemiantă și analgezică.
Este indicată în alimentația celor care suferă de anemie, astenie, ulcer gastrointestinal, infecții intestinale, hipertensiune arterială și afecțiuni vasculare.
Datorită conținutului bogat în apă și fibre, contribuie la prevenirea constipației și menținerea unui tranzit regulat.
Totodată, scade riscul de cancer la colon și la sân.
Mai puțin știu este că fibrele au un efect regulator asupra sistemului imunitar și al inflamațiilor.
Majoritatea bolilor au la bază o inflamație cronică, precum bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul și cancerul.
În general, dietele bogate în fibre ajută la diminuarea colesterolului din sânge, îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea în greutate.
Conopida conține colină, o vitamină care îmbunătățește memoria, învățarea și somnul.
Vitamina K este importantă pentru absorbția calciului și protejarea oaselor.
Alte rețete cu conopidă
Conopidă înăbușită în sos de roșii – rețetă grecească
Chiftele din conopidă, fără mulți carbohidrați
Surse articol:
1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Conopida, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 116-118
2. Nutrition & You, Cauliflower Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/cauliflower.html
3. Banyan Botanicals, Ayurvedic Food Combining: https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/diet/ayurvedic-food-combining/
4. Megan Ware, Natalie Olsen, Everything you need to know about cauliflower, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844