Salată de varză cu morcov și sfeclă la borcan, pentru iarnă

Dacă nu puteți refuza niciodată o porție de salată de varză, cu siguranță veți fi plăcut surprinși de rețeta prezentată mai jos.

Este vorba despre o salată de varză cu sfeclă și morcov, pe care o puteți prepara acum, în sezonul legumelor.

Salata de varza, morcov si sfecla

Salata de varza, morcov si sfecla: Marco Verch Professional Photographer

Se pune în borcane și se păstrează pentru iarnă.

Are o culoare atractivă, o savoare aparte și o textură crocantă.

Modul de preparare este cât se poate se simplu. Legumele se dau prin răzătoare sau se taie. Se prepară o marinată din oțet și se toarnă peste ele.

Salată de varză și sfeclă la borcan, pentru iarnă – rețetă

Ingrediente

  • 1 ½ kg de varză albă
  • 300 g de morcov
  • 300 g de sfeclă roșie
  • 8 căței de usturoi
  • 2 linguri de sare neiodată
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 foi de dafin
  • 100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui
  • 100 ml de oțet 9%
  • 500 ml de apă

Mod de preparare

Curățați legumele de coajă. Dați morcovul, varza și sfecla roșie prin răzătoarea cu găuri mari.

Varza se taie fideluță.

Amestecați toate aceste legume într-un lighean.

Puneți apa, uleiul, zahărul, foile de dafin și piperul într-o cratiță.

Așezați-o pe foc și când începe să clocotească, adăugați oțetul și usturoiul tăiat mărunt.

Lăsați să mai dea un clocot și stingeți focul.

Turnați sosul obținut peste legumele din lighean. Amestecați bine și puneți salata în borcanele sterilizante anterior.

Se umplu bine, apoi se completează cu zeama rămasă în lighean.

Salata de varza la borcan

Salata de varza la borcan: fishermansdaughter

Puneți capacele sterilizate. Puneți toate borcanele pe o tavă.

Sterilizați borcanele cu salată în cuptorul încălzit la 150 de grade Celsius.

Se lasă un sfert de oră, apoi se scot și se înfiletează strâns capacele.

Întoarceți borcanele cu gura în jos și acoperiți-le cu o pătură groasă. Lăsați-le să se răcească în voie 1-2 zile.

Salata de varză se păstrează în cămară. Borcanele desfăcute se țin în frigider.

Citește șiSalată de varză roșie, ardei gras și pătrunjel

Beneficii

Varza este bogată în vitamina C, vitamina E și calciu.

Conține luteolină, miricetină, quercetină și polifenoli.

În medicina populară este folosită în tulburările gastrointestinale, precum ulcer, gastrită și colon iritabil.

Studiile au arătat-o utilă și împotriva cirozei hepatice, colesterolului crescut, hepatitelor, pancreatitei și cancerului.

Sfecla este un alt aliment funcțional, cu beneficii importante pentru sănătate.

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antidiabetice, hipotensive și hepatoprotectoare.

Conține potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc, mangan, betalaine (betacianini, betaxantine), flavonoide, polifenoli, saponine și nitrați inorganici.

Morcovul conține poliacetileni, falcarinol, falcarindiol și falcarindiol-3-acetat și carotenoide (beta-caroten și luteină).

Este studiat în tratamentul cancerului (leucemie, de plămâni, de prostată, colorectal).

Consumul de morcov ajută la protejarea vederii, controlul diabetului și al tensiunii arteriale.

Această legumă susține funcția sistemului imunitar, procesul de vindecare a pielii și sănătatea oaselor.

Citește șiSalată de varză roșie, morcov și măr – cu un puternic efect anticancerigen și protector asupra vaselor de sânge

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Salată din varză pentru iarnă: https://retete-usoare.eu/salata-din-varza-pentru-iarna-va-va-cuceri-indata/
2. Megan Ware, Natalie Butler, What Are The Health Benefits of Carrots, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191
3. Rana G Zaini, Kirsten Brandt, Malcolm R Clench, Christine L Le Maitre, Effects of bioactive compounds from carrots (Daucus carota L.), polyacetylenes, beta-carotene and lutein on human lymphoid leukaemia cells, Anticancer Agents Med Chem. 2012 Jul;12(6):640-52: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22263789/
4. Parvin Mirmiran, Zeinab Houshialsadat, Zahra Gaeini, Zahra Bahadoran, and Fereidoun Azizi, Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases, Nutr Metab (Lond). 2020; 17: 3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/
5. Dong Kwon Yang, Cabbage (Brassica oleracea var. capitata) Protects against H2O2-Induced Oxidative Stress by Preventing Mitochondrial Dysfunction in H9c2 Cardiomyoblasts, Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018: 2179021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109504/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.