Crochete de dovlecei cu brânză
Nu aveți nevoie de o ocazie specială pentru a pregăti aceste crochete de dovlecei cu brânză.
Dovleceii sunt atât de ușor de găsit și de gătit încât le puteți face oricând!
Adaosul de brânză și ou schimbă complet gustul șearbăd al dovleceilor și îi duc la un „alt nivel”.
Dacă nu ați mai gustat până acum dovlecei cu brânză, vă sfătuim să încercați neapărat această rețetă!
Are șanse mari să devină o rețetă favorită în familie.
Dovleceii – hipocalorici și sănătoși
Dovleceii conțin din toate câte puțin: protide, glucide, lipide, minerale, vitamine, fibre și antioxidanți.
Sunt foarte bogați în apă și săraci în calorii. Au efecte laxative și diuretice.
Din punct de vedere curativ, sunt benefici în tulburări intestinale, afecțiuni renale, gută, inflamații, reumatism și gută.
Sunt recomandați în alimentația persoanelor supraponderale, cu diabet sau constipații.
Crochete de dovlecei cu brânză – rețetă
Ingrediente
- 1 kg de dovlecei
- 200 g de brânză
- 3 ouă
- 100 g de făină
- 150 ml de ulei
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Dovleceii se curăță de coajă, se spală și se dau prin răzătoarea cu găuri mari.
Puneți-i într-un bol și adăugați puțină sare. Amestecați-i și lăsați-i să stea 20-30 de minute să lase zeamă.
După aceea se storc bine de suc și se pun în alt bol. Se adaugă brânza dată prin răzătoare, ouăle, făina, sare și piper, după gust.
Amestecați bine compoziția, până la omogenizare.
Puneți ulei într-o tigaie, la încins. Când începe să sfârâie, adăugați câte o linguriă/linguriță din compoziție.
Crochetele se prăjesc până se rumenesc.
Se servesc calde, simple, cu sos de roșii sau cu o salată de varză. Merg bine alături de o garnitură de piure, orez, carne, pește.
Alte rețete cu dovlecei
Tartă cu dovlecei și cașcaval, fără aluat frământat
Supă de dovlecei, dreasă cu smântână – rețetă maramureșeană
Salată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci
Sugestii
La această rețetă puteți folosi dovlecei verzi sau galbeni, sau zucchini.
Soiul galben este mai dulce și mai bogat în carotenoide. Acești antioxidanți sprijină vederea și sănătatea sistemului cardiovascular.
Consumul de alimente bogate în carotenoide (luteină, zeaxantină, licopen) a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă, degenerescență maculară și maladii neurodegenerative.
Iată doar câteva motive să consumați mai des dovlecei!
Surse articol:
1. Liviu Gheorghe, Tudori Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Crochete de dovlecei, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 119 – 122
2. John Staughton, Vanessa Voltolina, Squash: Top 5 Benefits & How to Use, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/squash.html