Salată de gogoșari, cu oțet și miere, la borcan
Cea mai diversă familie de legume de care bucurăm în fiecare toamnă este familia ardeilor.
Din ea fac parte ardeii grași, ardeii iuți, gogoșarii și kapia.

Imagine cu titlu sugestiv salata de gogosari cu otet si miere: Live Italian
Cuprins
Ce beneficii au gogoșarii
Gogoșarii au proprietăți similare ardeilor dulci. Sunt diuretici, antimutagenici și antioxidanți.
Sunt foarte bogați în vitamina C. În 100 de grame de ardei dulci se găsesc 250 mg de vitamina C, mai mult decât în pătrunjel (200 mg) și decât în lămâi (50 mg).
Fitoterapeutul Constantin Milică precizează că un ardei gras conține de 3 ori mai multă vitamina C decât are nevoie un adult într-o zi.
Sunt de asemenea o sursă excelentă de vitamina A. Conțin vitamine din grupul B, fibre și minerale.
Comparativ cu ardeiul iute, ardeii dulci au un conținut mai mic de capsaicină, un alcaloid care a demonstrat proprietăți analgezice, antibacteriene, antidiabetice și anticancerigene.
Gogoșarii și ardeii în general au efecte vitaminizante. Sunt benefici pentru cei care au probleme cu digestia.
Au puține calorii și contribuie la combaterea obezității.
Datorită conținutului bogat în vitamina C, gogoșarii cresc rezistența la infecții, măresc imunitatea și combate inflamațiile.
Carotenoidele din ardei, precum beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina sunt antioxidanți care contribuie la apărarea organismului împotriva bolilor.
Ardeii grași în general combat alcoolismul, răceala și bolile canceroase.
Salată de gogoșari cu oțet și miere – rețetă
Ingrediente
- 1 kg de gogoșari roșii
- 200 g de oțet de mere
- 500 ml de ulei
- 200 g de miere
- foi de dafin
- sare
Metodă de lucru
Tăiați gogoșarii în două. Îndepărtați codițele și cotoarele cu semințe. Spălați-i și tăiați-i felii subțiri lungi sau pătrate.
Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Când începe să sfârâie, adăugați gogoșarii.
Amestecați cu o lingură de lemn și puneți capacul.
Lăsați-i la fiert până se înmoaie.
Adăugați mierea, oțetul, foi de dafin și sare, după gust.
Amestecați din nou. După trei minute, luați vasul de pe foc.
Turnați compoziția fierbinte în borcane. Înfiletați capacele strâns. Sau puteți folosi celofan.
După câteva zile, salata de gogoșari poate fi servită.
Se poate folosi pe post de garnitură la diverse mâncăruri.
Alte rețete cu gogoșari
Gogoșari la cuptor, umpluți cu ou și brânză
Gogoșari în sos de muștar, pentru iarnă
Gogoșari în oțet fără fără fierbere
Pastă de ardei și gogoșari pentru iarnă, fără fierbere
Surse articol:
1. Nutrition And You, Bell Pepper Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/bell-pepper.html
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Salată de gogoșari, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 123
3. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Ardeiul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, p. 50