Tocăniță de ardei copți cu roșii și mămăliguță

De îndată ce ziua începe să scadă iar noaptea să se lungească și să devină mai răcoroasă, încep pregătirile de toamnă.

Gospodinele au grijă să pună la borcane diverse zarzavaturi și tocănițe din legume proaspete, de sezon.

Tocanita de ardei

Imagine cu titlu sugestiv tocanita de ardei: zeevveez

Tocănița de ardei copți în sos de roșii pe care v-o prezentăm mai jos nu este neapărat pentru iarnă.

O puteți prepara pentru a o mânca imediat după ce este gata. Dar dacă vă place gustul și textura ei, cu siguranță o puteți îmbutelia.

Cui nu-i plac mâncărurile din ardei copți și roșii? Sunt aproape emblematice pentru țara noastră.

Mulți dintre noi am copilărit cu aceste preparate, pe care le serveam la bunici sau la părinți acasă.

Rețete similare

Pastă de ardei copți cu nuci – un aperitiv care merită încercat

Ardei copți cu smântână – o mâncare tradițională de sezon

Peperonata – mâncare italiană de ardei

Mâncărică de ardei și brânză – rețetă aromână

Tocăniță de ardei copți în sos de roșii – rețetă

Ingredientele sunt pentru 4 porții. Durata totală de preparare este de 45 de minute (dacă ardeii sunt deja copți).

Ingrediente

  • 5 ardei kapia
  • 200 ml de roșii pasate (pastă sau suc)
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • 200 ml de apă
  • 1 lingură de făină
  • sare, piper, cimbru

Mod de preparare

La această rețetă puteți folosi ardei kapia copți din congelator, pe care i-ați pus anul trecut.

Sau puteți folosi ardei de sezon. Pentru a-i coace puteți folosi un gril sau un grătar.

Se întorc pe toate părțile ca să se rumenească uniform.

Se pun într-un vas, se presară puțină sare mare peste ei și se acoperă cu un capac.

Se lasă câteva minute să se înmoaie, apoi se curăță de coji și de semințe.

Se taie fâșii pe lung, apoi fâșii pe lat, potrivite pentru o îmbucătură.

Tocați ceapa mărunt, împreună cu un cățel de usturoi.

Turnați uleiul într-o cratiță. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le câteva minute, pănă când ceapa devine transparentă. Amestecați des, cu o lingură de lemn.

Stingeți cu puțină apă (100) și puneți capacul. Când s-a înmuiat ceapa complet, adăugați roșiile pasate.

Condimentați cu sare, piper și cimbru. Fierbeți sub capac 5 minute, apoi adăugați bucățile de ardei, împreună cu zeama pe care au lăsat-o (strecurată în prealabil).

Adăugați încă 100 ml de apă și amestecați. Lăsați legumele în continuare pe foc.

Puneți făina într-un bol. Adăugați puțină apă și amestecați cu telul.

Turnați amestecul în cratiță și amestecați. Puneți capacul și lăsați ardeii încă 10 minute pe foc.

La final, adăugați ceilalți doi căței de usturoi tocați mărunt.

Sugestii de servire

Tocănița de ardei și sos de roșii se servește cu mămăliguță caldă.

Este o mâncare care merge atât caldă, cât și rece. Are o aromă deosebită.

Se poate presăra pătrunjel tocat deasupra.

Este grozavă pentru zilele de post. Dimineața o puteți servi rece, pe pâine prăjită.

Dar merge și ca garnitură la o friptură.

O altă idee este să o serviți cu puțină brânză!

Beneficiile ardeilor kapia

Ardeii kapia roșii, la fel ca gogoșarii, sunt foarte bogați în antioxidanți. Conțin cantități generoase de vitamina C. Cu cât mai copți, sunt, cu atât mai mare este concentrația de vitamina C.

Sunt de asemenea o sursă bună de vitamina B1, B3, B6 și K, fibre, mangan, potasiu, magneziu, fosfor și fier.

Oferă pro-vitamina A în forma carotenoidelor. Ardeiul kapia verde are în schimb un conținut valoros de clorofilă.

Sunt o legumă săracă în calorii, grăsimi, zaharuri, carohidrați și proteine. 100 de grame de kapia au doar 30-40 de kilocalorii.

Potrivit „Nature Word”, consumul ardeilor kapia ajută la combaterea constipației și favorizează pierderea în greutate.

Susțin un nivel optim al tensiunii arteriale. Contribuie la scăderea colesterolului LDL.

Previn formarea cheagurilor de sânge. Vitamina C protejează împotriva infecțiilor și a ridurilor.

Datorită vitaminelor B, au efecte anti-anemice și cresc nivelul de energie.

Ardeii pot cauza deranjamente gastrointestinale la persoanele cu gastrită sau alte boli de stomac.

Surse articol:

1. Rețetă preluată din: Iuliana Sbîrnea, Tocăniță de Ardei Copți cu Roșii și Usturoi, Bucate Aromate: https://www.youtube.com/watch?v=GZU5qV77_xU&ab_channel=BucateAromate
2. Marius Lixandru, Properties and Benefits of Kapia Peppers, Nature Word: https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-kapia-peppers/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.