Dovleac însiropat – desert turcesc din 2 ingrediente!

Așa cum v-am obișnuit, ocazional prezentăm rețete turcești pe care le puteți încerca în propria voastră bucătărie.

Rețetele selectate sunt simple și ușor de pus în practică. Conțin ingrediente ușor accesibile și la noi. Rezulatul este de fiecare dată fabulos!

Preparatele turcești sunt foarte gustoase și savuroase.

De această dată vă propunem un desert turcesc, minimalist am putea spune. Se face doar din două ingrediente: dovleac și zahăr.

Dovleacul însiropat este un desert tradițional în Turcia, pregătit și servit cu precădere în sezonul rece. Datează încă din timpul otomanilor.

Citește șiÎn ce afecțiuni poate fi folositor dovleacul 

Dovleac însiropat – rețetă turcească

Ingrediente

  • 3 kg de dovleac întreg
  • 620 g de zahăr tos
  • nuci, alune sau tahini pentru servit

Mod de preparare

Autoarea acestei rețete îi sfătuiește pe cei care vor să încerce rețeta să folosească un dovleac cu coaja tare și uscat la interior.

Optați pentru un soi de dovleac plăcintar, dulce și aromat.

Tăiați dovleacul în două. Scoateți interiorul cu semințe.

Tăiați apoi dovleacul felii. Pentru a le curăța mai ușor de coajă, vă sugerăm să folosiți un satâr.

Aceasta este o treabă de bărbați, însă o pot face și femeile, dacă manevrează unealt cu atenție.

Nu înlăturați toată porțiunea verde de sub coajă. Eliminați în schimb partea de miez care este foarte moale.

Tăiați feliile de dovleac în cuburi mai mici sau mai mari, după preferință.

Spălați-le și cântăriți-le. Trebuie să obțineți circa 1 ½ kg de dovleac pe care îl veți folosi la rețetă.

Puneți bucățile într-o cratiță largă, cu partea tare și verde în jos (fierbe mai greu). Este important să așezați cuburile de dovleac într-un singur strat, pe cât se poate.

Adăugați peste ele zahărului și ¼ cană de apă. Puteți pune și scorțișoară.

Așezați vasul pe foc la o temperatură mică spre medie. Puneți capacul pe cratiță și lăsați dovleacul să fiarbă circa 30-60 de minute. În acest timp va lăsa zeamă și se va înmuia.

Verificați ocazional. În faza finală, fierbeți dovleacul la foc mediu spre tare, până când sucul scade și rezultă un sirop.

Puteți întoarce bucățile de dovleac sau puteți pune câte puțin sirop peste ele, să se înmoaie complet.

Durează circa 1 ½ ore în total să pregătiți acest desert turcesc.

Lăsați-l să se răcească de tot. Bucățile de dovleac însiropat se așează cu o paletă pe un platou, sau pe farfurie.

Se stropesc cu sirop din cratiță. Se presară deasupra alune sau nuci măcinate.

Este foarte bun și cu puțin tahini (pastă de susan) pe deasupra.

Arată ca o dulceață elegantă.

Alte rețete cu dovleac

Tartă de post cu dovleac, fără coacere în cuptor

Dovleac la cuptor cu mere și mirodenii

Dovleac umplut, la cuptor – bogat în magneziu și vitamine B

Rețetă preluată din: Aysenur Altan, Turkish Pumpkin Dessert (2 Ingredients), Turkish Food Travel: https://www.youtube.com/watch?v=yY8hkZCNMIw&ab_channel=TurkishFoodTravel

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.