Pastă de ardei dulci cu roșii și nucă (Muhammara) – rețetă turcească
Această pastă din ardei dulci, roșii și nucă se numește în bucătăria turcească „Muhammara” sau „Acuka”.
Se servește ca aperitiv, sau la micul-dejun, întins pe pâine.
Cu toate că lista ingredientelor este ușor accesibilă, iar gradul de dificultate al rețetei foarte redus, rezultatul este neașteptat de bun.
Muhammara se face din ingrediente simple, banale, ușor de procurat și la noi. Adaosul de condimente îi dau un gust apare și o aromă bogată.
Cuprins
Pate de ardei dulci cu roșii și nucă – rețetă
Practic, rețeta conține trei ingrediente de bază: pastă de ardei, pastă de tomate și miez de nucă.
Ingrediente
- 1-2 linguri de pastă de ardei gras dulce
- 3 linguri de pastă de roșii
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de pesmet
- 1 mână de nuci mărunțite
- 1 linguriță de cimbru
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute
- 1 linguriță de chimen
- 1 linguriță de semințe de susan
- ½ linguriță de piper negru
Mod de preparare
Înainte de a pune cratița pe foc, puneți în ea uleiul de măsline. Adăugați tot acum pasta de ardei și cea de roșii. Autoarea rețetei a folosit o lingură de lemn (mare) la măsurarea ingredientelor).
Puneți usturoiul tăiat felii sau mărunt. Adăugați acum semințele de susan și mirodeniile. Așezați cratița pe foc și lăsați ingredientele circa 4-5 minute, amestecând constant cu lingura de lemn.
Gustați și dacă mai este nevoie, mai puneți mirodenii. Nu este indicat să puneți sare decât la finalul preparării, dacă este necesar. Pasta de tomate și cea de ardei este deja sărată.
Spre final, puneți pesmetul și nucile tăiate cu cuțitul grosier. Amestecați bine și lăsați pasta încă 2 minute pe foc. Luați vasul de pe foc și așteptați să se răcorească.
Puneți pasta de ardei și roșii într-un bol. Aplatizați deasupra cu dosul lingurii de lemn. Turnați puțin ulei de măsline deasupra. Presărați semințe de susan și decorați cu miez de nucă.
Muhammara se servește rece, pe felii de pâine.
Note
Pasta de ardei poate fi iute, dacă preferați acest gust. O puteți face în casă, după această rețetă. Sau o puteți cumpăra din magazin, însă trebuie să fie un produs de calitate.
O altă idee este să folosiți ardei copți, pe care să îi pasați cu blenderul. Pasta obținută se folosește în continuare după indicațiile din rețetă.
Rețete similare
Adjika, pasta de ardei iuți care ne poate prelungi viața
Pastă de ardei și nuci – o rețetă binevenită în post
Pastă de ardei capia pentru iarnă – rețeta Părintelui Efrem de la Dervent
Peperonata – mâncare italiană de ardei
Traducere din: Aysenur Altar, Turkish Appetizer Acuka / Muhammara, Turkish Travel Food: https://www.youtube.com/watch?v=Xs78jcJbUhY&ab_channel=TurkishFoodTravel