Orez cu roșii – rețetă portugheză
Sunteți în căutarea unei rețete de post gustoasă, sățioasă și ușor de făcut? Avem o propunere potrivită: orez cu roșii!
Rețeta de mai jos este preluată din bucătăria portugheză. Însă nu se deosebește foarte mult de versiunea românească. Și grecii obișnuiesc să facă orez cu roșii sau cu praz, la fel și italienii.
La portughezi este o mâncare tradițională. Se numește „Arroz de tomate”. Se prepară într-un timp relativ scurt.
Este absolut delicioasă, deși se face din ingrediente banale.
Orez cu roșii – rețetă portugheză
Durată totală de preparare: 35 de minute
Număr de porții: 5
Număr de calorii: 250 kilocalorii
Ingrediente
- 1 cană de orez crud (cu bobul rotund sau lung)
- 1 ½ căni de roșii tăiate cubulețe
- 1 ceapă potrivită
- 3 căței de usturoi
- 3 ¾ căni de apă
- 2 ½ linguri de ulei de măsline
- 2 frunze de dafin uscat
- 3 linguri de pătrunjel tocat
- sare și piper, după gust
- fulgi de ardei iuți
Roșiile folosite la această rețetă trebuie să fie zemoase. Nu le înlocuiți cu pastă sau bulion. Foarte bine se potrivesc roșiile cherry, deoarece sunt mai suculente. Folosiți un soi aromat.
Mod de preparare
Puneți uleiul la încins într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță.
Când începe să sfârâie, dați focul la moderat și puneți usturoiul zdrobit sau tocat mărunt. Gătiți-l până începe să își elibereze aroma.
Adăugați apoi ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați roșiile tocate, sare, piper și fulgi de ardei (dacă folosiți).
Amestecați cu o lingură de lemn. Puneți capacul și lăsați roșiile la fiert 5 minute.
Adăugați apoi orezul și amestecați. Turnați apa. Adăugați frunzele de dafin și puneți din nou capacul.
Creșteți puțin temperatura, până începe apa să fiarbă.
Lăsați orezul să fiarbă 20 de minute, sau până când bobul s-a înmuiat complet.
Dacă nu este suficient lichid în cratiță, mai adăugați apă.
Amestecați ocazional, să nu se prindă.
Spre final, adăugați pătrunjelul tocat mărunt.
Mâncarea trebuie să fie suculentă în final. Orezul nu trebuie să fie uscat.
Orezul cu roșii poate fi servit ca atare, la prânz sau la cină. Merge și ca garnitură.
Este foarte bun și a doua zi, rece.
Rețete similare
Orez cu praz, în stil grecesc (Prasorizo)
Orez cu spanac și lămâie – cum îl prepară grecii
Orez cu varză la cuptor – rețetă din Sfântul Munte
Salată de orez cu legume – rețetă + beneficii
Sursă articol: Neriz, Portuguese Tomato Rice (Arroz de Tomate), Food and Journeys: https://foodandjourneys.net/portuguese-tomato-rice-arroz-de-tomate/