Nu aruncați cojile de pepene – faceți dulceață din ele!

Când eram copii, mulți dintre noi rodeam cojile de pepene până nu mai rămânea nici o bucățică de miez roșu.

Pepenele poate fi consumat integral. Atât cojile, cât și semințele sunt comestibile și conțin nutrienți valoroși.

Dulceata din coji de pepene - reteta si beneficii

Dulceata din coji de pepene – reteta si beneficii: Rebecca Siegel

Nu aruncați cojile de pepene!

Cojile conțin citrulină, un compus cu efect vasodilatator care poate îmbunătăți performanța fizică.

Totodată, au un efect ușor hipotensiv și diuretic. Pot ajuta la controlul tensiunii arteriale la persoanele obeze.

Cojile de pepene sunt bogate în fibre. Din acest motiv ele mențin sațietatea. Contribui la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge.

Totodată, stimulează digestia și previn cancerul de colon.

Așadar, nu le aruncați! Faceți din ele dulceață, Va fi o conservă inedită la iarnă.

Spre deosebire de dulceața tradițională din fructele obișnuite, dulceața din coji de pepene este mai crocantă.

Are o culoare asemănătoare chihlimbarului și o consistență siropoasă, savuroasă.

Dacă nu ați mai mâncat până acum dulceață de coji de pepene, pregătiți ți o cantitate mai mică. Degustați-o și dacă vă place, puteți face mai multe borcane.

Sezonul pepenelui este suficient de lung, iar cojile se adună rapid de la câțiva pepeni.

Dulceață din coji de pepene – rețetă

Pentru dulceață sunt bune doar cojile de pepene verde.

Ingrediente

  • 1 kg de coji de pepene
  • 1 kg de zahăr
  • 3 litri de apă
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • ½ lămâie
  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
  • opțional: 3 cuișoare

Metodă de lucru

Spălați cojile și îndepărtați cu un cuțit stratul tare de deasupra.

Ideal ar fi ca pe coji să mai existe câte puțin miez roșu.

După curățare, cojile trebuie să fie suficient de groase.

Tăiați-le cubulețe mai mici sau mai mari, bucăți dreptunghiulare sau romburi.

Coji de pepene

Coji de pepene: Rebecca Siegel

Luați un lighean mare. Turnați în ele 2 litri de apă rece și adăugați bicarbonatul de sodiu. Amestecați să se dizolve, apoi introduceți cojile de pepene.

Lăsați-le să stea 3 ore în apă. Acest pas ajută la înmuierea lor. Amestecați în ele de câteva ori.

Scurgeți apa din lighean și clătiți-le cu apă curată, de mai multe ori. La final clătiți-le sub jet de apă rece.

Puneți-le într-o strecurătoare și lăsați-le la scurs câteva minute, sau scuturați-le cu mâinile.

Între timp, pregătiți siropul de zahăr.

Pregătiți cratița în care veți fierbe dulceața. Aceasta trebuie să fie suficient de încăpătoare și cu pereții groși.

Puneți 1 litru de apă în ea. Adăugați zahărul și așezați vasul pe foc. Lăsați-l să fiarbă câteva minute, până când obțineți un sirop cât de cât legat.

Amestecați des în el. Puneți în sirop cojile de pepene și amestecați cu o lingură de lemn.

Dați focul la mare până când începe să fiarbă. Reduceți apoi temperatura. Fierbeți dulceața de pepene 10 minute.

După acest interval, stingeți focul. Puneți capacul și lăsați-o să stea peste noapte.

Dulceata din coji de pepene

Dulceata din coji de pepene

Cojile vor trage siropul.

A doua zi, fierbeți din nou dulceața la foc mic încă 10 minute.

Stingeți focul și așteptați să se răcească de tot.

Puneți cuișoarele, zahărul vanilat și lămâia pe care ați tăiat-o cubulețe.

Amestecați și fierbeți din nou dulceața, încă o oră și 10 minute.

Dulceața de pepene este gata când cojile au devenit ușor aurii, iar siropul în care stau este încă lichid.

Cu o lingură, repartizați bucățile de coji în borcane.

Turnați apoi siropul, care trebuie să le acopere de tot. Înfiletați capacele strâns și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.

Întoarceți-le cu gura în jos și acoperiți-le cu o pătură.

Depozitați apoi borcanele în cămara cu bunătăți pentru iarnă!

Dulceața de coji de pepene poate fi servită ca atare, sau pe pâine prăjită.

Datorită siropului pe care îl conține, o puteți folosi și la clătite sau prăjituri.

Alte rețete cu pepene

Granita de pepene verde – desert sicilian super-răcoritor!

Jeleu de pepene – desert italian de vară

Salată răcoritoare de sezon din pepene și piersici

Surse articol:

1. Brian Krans, Atli Arnarson, 4 Watermelon Rind Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/watermelon-rind-benefits#workout-booster
2. Rețete Ușoare, Dulceață Chihlimbarie din Coji de Pepene: https://retete-usoare.info/dulceata-chihlimbarie-din-coji-de-pepene/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.