Granita de lămâie – cel mai răcoritor desert de vară!

Dacă vreți să vă răcoriți cu adevărat în aceste zile de mare zăpușeală, încercați granita de lămâie!

Este o rețetă foarte simplă, pe care o poate face oricine în confortul casei.

Granita de lamaie

Granita / sorbet de lamaie

Granita de lămâie este mult mai răcoritoare și hidratantă decât înghețata. Astâmpără deopotrivă setea și pofta de ceva dulce.

Totodată, ușurează digestia după o masă copioasă.

Ce este granita?

Granita este o băutură înghețată, sau un desert semi-congelat. Rețeta este preluată din bucătăria italiană.

Se mai numește „granita siciliană”.

Se prepară din gheață, zahăr și suc de fructe sau siropuri florale (ex. apă de trandafir).

Spre deosebire de alte deserturi congelate, precum înghețata și sorbetul, granita are o textură granuloasă, de unde și numele ei.

Se presupune că granita a apărut pe vremea când arabii ocupau Sicilia. Aceștia au adus rețeta de sorbet în Italia.

Granita originală este cea cu lămâie. Există însă mai multe versiuni și arome, în funcție de regiune. În unele zone granita se face cu migdale, în altele cu căpșuni și cafea.

În Catania se face cu fistic, pepene galben, pepene verde, coacăze, piersici sau mandarine.

Granita este populară în întreaga lume. Iată câteva denumiri diferite, în funcție de țară:

SUA – „snow cone”
Spania – „granizado”
Malaezia și Singapore – „kacang”
Tailanda – „kang nam sai”
Filipine – „halo galo”

Pentru a face granita în casă, aveți nevoie doar de câteva cuburi de gheață, suc de lămâie, puțin zahăr și un blender.

Cu acest arsenal la dispoziție, rețeta este gata în 5 minute.

Granita de lămâie – rețetă

Număr de porții: 2

Ingrediente

  • 250 g de cuburi de gheață
  • 120 ml de suc de lămâie (galbenă sau verde)
  • 120 g de zahăr pudră
  • opțional: 2 frunze de mentă

Mod de preparare

Stoarceți lămâile pentru a obține cantitatea de suc sugerată.

Scoateți cuburile de gheață din congelator. Puneți-le în vasul robotului cu lama S.

Adăugați zeama de lămâie și zahărul pudră. Pulsați de câteva ori la început, să se zdrobească gheața. Mixați apoi la viteză mare până cuburile se mărunțesc complet.

Trebuie să obțineți o compoziție lichidă, ușor granulată. Dacă au rămas bucăți de gheață, mai mixați puțin să le sfărâmați și pe acelea.

Granita arată la final ca un suc înghețat, lichefiat.

Se pune în pahare, cupe sau boluri și se decorează cu frunze de mentă proaspătă.

Se servește cu lingurița.

Rețete similare

Granita de pepene verde – desert sicilian super-răcoritor!

Sorbet de piersici – pentru o răcorire garantată! (doar 3 ingrediente)

Sorbet de pepene galben – un desert răcoritor pentru zilele caniculare

Surse articol:

1. Vera Abitbol, Granita, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/italy-granita/
2. Giallo Zafferano, Granita al Limone Veloce: https://blog.giallozafferano.it/ilchiccodimais/granita-al-limone-veloce/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.