Găluște cu caise – desert tradițional austriac
Găluștele cu caise sunt un desert tradițional austriac, preparat în sezonul de vară.. Se numesc „Marillenknoedel”.
La noi sunt populare găluștele cu prune, care pot fi servite ca turist în diferite stațiuni. Se pot face și cu căpșuni.
În Austria, găluștele cu caise se servesc atât ca desert, cât și ca fel principal la cină.
Vă prezentăm două versiuni: rețeta clasică și o versiune de post.
Cuprins
Găluște cu caise – rețetă austriacă
Ingrediente pentru aluat:
- 45 g de făină de grâu
- 45 g de griș de grâu
- 3 linguri de pesmet
- 250 g de brânză fină (cremă de brânză)
- 1 ou mare
- 1 lingură de zahăr
- ½ linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 8 caise mici
- 8 cuburi de zahăr
Ingrediente pentru decor:
- 1 ½ linguri de unt
- 60 g de pesmet
- 1 lingură de zahăr
- 1 praf de scorțișoară
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele pentru aluat într-un bol. Trebuie să obțineți o cocă omogenă, moale. Puneți-o în frigider și lăsați-o să stea cel puțin 30 de minute la rece să se întărească.
Este ideal să lăsați aluatul o oră la frigider. Veți lucra mai ușor cu el.
Între timp, spălați caisele. Desfaceți-le și scoateți sâmburii. Puneți în locul sâmburilor câte un cub de zahăr. Se va topi la fiert și va forma un sirop aromat în combinație cu sucul fructelor.
Dacă nu aveți zahăr cubic, folosiți ½ linguriță de zahăr tos la fiecare caisă.
Împărțiți aluatul în 8 bucăți egale.
Presărați masa cu făină. Aplatizați fiecare bucată de aluat și așezați caisa în centru.
Împăturiți-o cu aluat și sigiliați bine la margini. Dați-le o formă cât mai fidelă de bilă.
Umpleți o cratiță pe jumătate cu apă și puneți-o pe foc. Când începe să fiarbă, puneți găluștele. Lăsați-le să fiarbă 15 minute la foc mic.
Scoateți-le cu o paletă și puneți-le pe un platou.
Citește și – Caisele tonifică țesuturile și oasele și echilibrează sistemul nervos
Puneți untul într-o tigaie la topit. Adăugați apoi pesmetul, zahărul și scorțișoara. Amestecați și lăsați-le pe foc până când devin aurii.
Dați găluștele prin acest amestec și acoperiți-le complet.
Găluște cu caise – varianta de post
Ingrediente:
- 240 g de făină albă
- 150 g de griș
- 300 g de iaurt vegetal (soia, cocos)
- 120 g de ulei de cocos (sau alt ulei)
- 9 caise
- 9 cuburi de zahăr
Pentru decor:
- 60 g de zahăr brun
- 150 g de pesmet
Mod de preparare
Puneți pesmetul și zahărul brun într-o tigaie. Amestecați des, până când pesmetul devine ușor crocant, apoi transferați-l pe un platou.
Puneți făina de grâu și grișul într-un bol încăpător. Adăugați iartul și uleiul. Puneți și un praf de sare.
Amestecați cu o lingură până la omogenizare.
Împărțiți-l în 9 bucăți egale.
Spălați caisele, desfaceți-le și înlăturați sâmburii. În fiecare jumătate puneți câte un cub de zahăr. Acoperiți-o cu cealaltă jumătate.
Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o cât jumătate de palmă. Tipăriți-o bine. Puneți caisa umplută cu zahăr în centru și acoperiți-o cu aluat.
Modelați-o să aibă o formă cât mai rotundă.
Umpleți o cratiță pe jumătate cu apă. Puneți-o pe foc. Când începe să cloctească, scufundați găluștele, folosindu-vă de o paletă.
Lăsați-le să fiarbă un sfert de oră, până se ridică la suprafață. Scoateți-le pe platoul pe care ați pus amestecul de pesmet și zahăr brun.
Dați-le prin pesmet și zahăr, să se acopere complet.
Găluștele se pun pe farfurie. Se taie cu cuțitul și se servesc cu furculița.
Citește și – Salată de morcov și caise uscate – medicament natural pentru persoanele cu anemie
Surse articol:
1. Lilvienna, Austrian Apricot Dumplings: https://www.lilvienna.com/apricot-dumplings/
2. Exceedingly Vegan, Austrian Apricot Dumplings Vegane Marillenknoedel: https://www.youtube.com/watch?v=0AsX8F-afJQ&ab_channel=Exceedinglyvegan