Blat pufos ca buretele, copt pe aragaz (fără cuptor) – rețetă japoneză

Acest blat pufos ca buretele se coace pe aragaz, la aburi.

Metoda este foarte simplă și rapidă, preluată de la japonezi.

Blat pufos copt pe aragaz, fara cuptor

Imagine cu titlu sugestiv Blat pufos copt pe aragaz, fara cuptor: Taiwai Yun

Avantaje și dezavantaje

Torturile lor, făcute la aburi, sunt moi, pufoase și ușor de digerat. Sunt ideale pentru copii!

Un alt avantaj este că nu au suprafața sau marginile rumenite. Din acest punct de vedere, tortul final nu trebuie neapărat îmbrăcat pe dinafară.

Un dezavantaj al tortului făcut la aburi este că gustul și aroma sunt mai slabe, comparativ cu blatul făcut în cuptor.

La rețeta de blat prezentată mai jos nu doar metoda de coacere este simplă, ci și prepararea în sine. Aveți nevoie doar de 4 ouă și alte câteva ingrediente pentru a face acest blat.

Nu trebuie să folosiți nici măcar ulei, sau praf de copt. Din acest motiv, blatul acesta este mai ieftin decât cel tradițional.

Deși nu este copt în cuptor, are o textură pufoasă precum buretele.

Data viitoare când ai nevoie rapid de blat pentru un tort de casă, încearcă această rețetă.

Citește șiBlat de cacao pentru tort, copt în tigaie în 10 minute!

Blat pufos copt pe aragaz, fără cuptor – rețetă

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 100 g de făină
  • 100 g de zahăr
  • 1 linguriță de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Acest blat nu se coace în cuptor, ci pe aragaz. În acest sens, veți avea nevoie de un sistem special pentru a găti blatul la aburi.

Căutați o cratiță/oală înaltă și adâncă, prevăzută cu capac. Mai aveți nevoie de un grătar rotund, care să încapă în oală.

Așezați grătarul pe fundul cratiței. Turnați apă în cratiță, până la nivelul grătarului.

Puneți capacul pe cratiță. Dacă are orificii pentru aer, astupați-le cu ceva.

Așezați oala pe foc.

Până când se înfierbântă apa, pregătiți compoziția de blat.

Spargeți ouăle și puneți-le într-un bol încăpător. Adăugați sarea și bateți-le cu mixerul până când se transformă într-o spumă voluminoasă, albicioasă. Durează circa 2 minute.

Incorporați apoi treptat zahărul, continuând să mixați, încă 7 minute.

Puneți vanilia și mai mixați încă jumătate de minut, pentru omogenizare.

Adăugați treptat făina – cernută în prealabil. Amestecați după fiecare adăugare, folosind o paletă. Nu mai bateți cu mixerul. Mișcările trebuie să fie lejere, de sus în jos, ca să nu stricați spuma.

După ce ați terminat de adăuga făina, turnați compoziția obținută în tava tapetată în prealabil cu hârtie de copt, inclusiv pe pereți.

Autoarea rețetei a folosit o tavă cu diametrul de 18 cm. Dacă doriți un blat mai mare, măriți cantitățile ingredientelor, păstrând proporțiile.

Bateți tava de masă de câteva ori, pentru ca aluatul să se așeze și să dispară golurile de aer.

Mai trebuie să acoperiți tava cu folie de aluminiu, inclusiv pe pereții exteriori.

Introduceți tava cu compoziția de blat în cratița care este pe foc, așezând-o pe grătar.

Acoperiți la loc cratița cu capacul. Lăsați blatul 35 de minute.

După acest interval, stingeți focul și ridicați capacul. Cu o mănușă, scoateți tava din cratiță.

Lăsați-o 3 minute, apoi îndepărtați folia de aluminiu.

După alte 5 minute puteți desface inelul și elibera blatul.

Citește șiCel mai bun blat pentru tort, fără praf de copt

Blatul obținut este foarte pufos și totodată bine închegat.

Se taie după ce se răcește complet. Acest blat este înalt și poate fi tăiat în 2 sau 3 straturi.

Blat de tort, copt pe aragaz

Imagine cu titlu sugestiv Blat de tort, copt pe aragaz: Carwyn Lloyd Jones – Dylunio Creadigol

La blaturile de vanilie precum acesta, se potrivesc cremele de vanilie, de frișcă, de lămâie, mascarpone, brânză dulce, sau umpluturile din mere ori alte fructe.

Cu siguranță puteți face și un tort de ciocolată cu acest blat.

Este bine să știți că blaturile gătite la aburi au tendința să se usuce mai repede decât cele clasice.

De aceea experții recomandă folosirea unei cantități mai mari de grăsime, sau adăugarea de iaurt ori smântână în compoziție.

Citește șiCum să asamblezi două blaturi ca să-ți iasă un tort șah (video)

Surse articol:

1. AdyGio Kitchen, Rețetă Blat de Tort Pufos Fără Cuptor: https://adygio.com/reteta-blat-de-tort-pufos-fara-cuptor/
2. Roselle Miranda, This is What happens When You Stream, Instead of Bake, Your Cake, Yummy: https://www.yummy.ph/lessons/baking/what-happens-when-you-steam-your-cake-a00249-20180908

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.