Tort economic, din biscuiți, mere și budincă de vanilie – desert rece, de post
Tortul de biscuiți cu mere și budincă de vanilie este un desert foarte simplu și economic.
Se prepară din ingrediente banale și ieftine.
Este un dulce pe care îl puteți da și copiilor. Se servește rece, după ce s-a închegat budinca. Nu are un gust dulce dominant.
Rețeta am preluat-o de la „AdyGio Kitchen”. O puteți adapta după preferință și gust.
Cuprins
Tort de biscuiți cu mere și budincă de vanilie – rețetă
Eu am folosit o tavă dreptunghiulară cu dimensiunea de 16 cm. lungime și 9 cm. lățime. Voi puteți face tortul într-o tavă pătrată sau mai mică.
Ingrediente
• 10 mere
• 2 pachete de biscuiți Petit Burre de 450 g (sau biscuiți obișnuiți)
• 2 plicuri de budincă de vanilie (v-o recomand pe aceasta)
• 300 g de zahăr tos
• 200 g de dulceață (v-o recomand pe aceasta fără zahăr)
• 1 plic de budincă de caramel
• 500 ml de apă
• 1/2 lămâie
Mod de preparare
Pregătiți toate ingredientele la îndemână. Puneți folie alimentară în tavă, în lung și în lat. Folia trebuie să vină și peste pereți, ca să puteți scoateți mai ușor tortul la final.
Așezați un rând de biscuiți în tavă, acoperind tot fundul. Dacă vă rămân margini descoperite, rupeți biscuiții bucăți, astfel încât să acopere și acele goluri.
Curățați 8 mere de coajă și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari. Puneți-le într-o cratiță încăpătoare.
Adăugați 200 g de zahăr, 300 ml de apă și câteva cubulețe de lămâie. Așezați cratița pe foc. Amestecați cu o lingură de lemn. Aduceți la punctul de fierbere și lăsați să clocotească de câteva ori, cât se înmoaie merele.
Între timp, dizolvați cele două plicuri de budincă de vanilie. Puneți-le într-un bol. Adăugați 200 ml de apă rece și amestecați cu un tel mic, până se topește praful.
Turnați ușor compoziția de budincă în compoziția de mere, amestecând repede cu lingura de lemn. Se va îngroșa foarte repede. Lăsați să mai clocotească puțin, cât să se îngroașe.
Turnați imediat budinca peste primul strat de biscuiți. Sau o puteți pune cu o paletă sau cu un polonic. Nivelați cu dosul lingurii sau cu paleta, în strat uniform.
Așezați repede un al doilea rând de biscuiți. Turnați restul de budincă deasupra și nivelați. Mai puneți un rând de biscuiți și lăsați tortul așa.
Pregătiți acum un alt tip de budincă, din dulceață de fructe închise la culoare. Poate fi dulceață de fructe de pădure (zmeură, căpșune, afine) – v-o recomand pe aceasta fără zahăr, sau dulceață de cireșe, vișine, prune sau dude.
Eu am folosit puțină dulceață de dude. Puneți dulceața în cratiță. Adăugați 2 mere rase, puțin zahăr (circa 100 g) și puțină apă (circa 200 ml).
(Puteți face acest ultim strat numai din dulceață, fără mere, sau numai din mere, ca la celelalte straturi, schimbând eventual tipul de budincă folosit).
Aduceți la punctul de fierbere. Lăsați să clocotească puțin merele și să se înmoaie.
Dizolvați plicul de budincă cu gust de frișcă sau caramel în 100 ml de apă rece. Turnați compoziția în cratiță și amestecați repede.
Când s-a îngroșat, turnați budinca fierbinte peste ultimul strat de mere din tavă. Nivelați și presărați pe deasupra nucă de cocos sau ciocolată rasă.
Acoperiți prăjitura cu folie de plastic și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. Budinca fierbinte va înmuia biscuiții. După ce s-a răcorit, dați-o la frigider.
Tortul de biscuiți cu mere și budincă de vanilie este mult mai fraged și aromat după ce stă 1-2 zile la frigider. Se taie pătrate, sau după conturul biscuiților.
Merele acrișoare dau prăjiturii o aromă răcoritoare, o textură ușor crocantă și o savoare plină de prospețime.
Merită să încercați acest desert, nu numai în zilele de post.
Rețete similare
Tort economic de biscuiți, nucă și gem – rețetă de post
Tort de ciocolată de post! Din 3 ingrediente și fără coacere
Tort de biscuiți de post – foarte bun, economic și rapid de făcut