Salată de icre grecească „Taramosalata” – mult mai sănătoasă și gustoasă decât cea din comerț să o încerci!
Salata de icre în stil grecesc pe care v-o prezentăm mai jos se numește „Taramosalata”.
Se găsește și în magazine, sub numele de „Salata de icre Tarama”. Este foarte bună la gust, însă are atât de mulți aditivi, încât mulți nu îndrăznesc să o cumpere.

Salata de icre greceasca „Taramosalata”: Arnold Gatilao
Spre deosebire de varianta comercială, cea făcută în casă este net superioară. Veți vedea ce ușor se face.
Are un gust mult mai bogat și autentic de icre. Totodată, este mai ieftină.
Cuprins
Ce este Taramosalata
Taramosalata este o rețetă tradițională la greci, care se face din icre de cod, de crap sau de laban.
„Taramosalata” vine din limba greacă și înseamnă „icre sărate de pește”. Cuvântul „tarama” provine și din limba turcă, unde înseamnă „ouă”.
Nu se știe precis dacă este o specialitate grecească sau turcească. Cert este că acest preparat se găsește și în bucătăria turcească.
Atât grecii, cât și turcii obișnuiesc să mănânce sosuri și paste cremoase.
Rețeta originală de Taramosalata conține icre proaspete sau afumate de pește, pâine înmuiată, ulei de măsline și suc de lămâie.

Salata de icre albe Tarama: Alpha
Salata Tarama din magazin are o culoare roz intensă, foarte atractivă. Însă ea nu este naturală, ci este dată de un colorant alimentar – „E120”, cunoscut și sub numele de „carmin” sau „coșenilă”.
Acesta este extras dintr-o insectă numită „Dactylopius coccus”.
Există și o variantă albă de Taramosalata, care este cea naturală. Aceasta nu conține coloranți.
Citește și – Salatele de icre din magazine conțin extract de gândaci – studiu APC
Salata de icre în stil grecesc (Taramosalata) – rețetă
Durată totală de preparare: 40 de minute
Specific: grecesc, mediteranean
Număr de porții: 6
Ingrediente
- 200 g de icre de cod afumate (albe sau roz)
- 4 felii de pâine învechită (fără coajă)
- 1 ceapă verde (doar bulbul alb)
- 2 lămâi
- 100 ml de ulei de măsline
- piper măcinat
Mod de preparare
Începeți prin a pune pâinea la înmuiat în apă rece. Folosiți doar miezul, fără coajă. Dacă este foarte tare, poate avea nevoie de jumătate de oră să se înmoaie complet.
Puneți icrele în vasul blenderului sau robotului. Adăugați ceapa tăiată în patru și sucul de la 1 lămâie.
Mixați la viteză medie, până când ingredientele se macină și capătă o textură cremoasă.
Stoarceți pâinea și adăugați-o în blender. Mixați din nou, până obțineți o pastă fină.
Adăugați sucul de la cealaltă lămâie și piperul măcinat.
Mixați încă o dată la viteză mică, pentru omogenizare.
Incorporați și uleiul. Rezultatul final trebuie să fie o cremă groasă.
Icrele sunt foarte sărate, de aceea nu trebuie să mai adăugați sare.
Citește și – Icrele de pește îi întăresc pentru cei slabi, cu nervii sleiți
Idei de servire
Grecii consumă salata de icre ca aperitiv. Se întinde pe pâine plată proaspătă sau prăjită. Se poate servi cu roșii, măsline, rucola sau alte legume ori verdețuri.
Taramosalata se așează în boluri mici pe o masă cu alte aperitive. Alte sosuri sau salate cu specific grecesc, precum Tzatziki (sos de iaurt), Horiatiki (salata grecească), Ktipiti (sos de ardei gras și feta), Spanakopita (plăcintă cu spanac) sau Prasopita (plăcintă cu praz).
Sugestii
Pâinea înmuiată poate fi înlocuită cu cartofi fierți. Piureul de cartofi dă icrelor o textură mult mai fină, iar salata iese mai cremoasă decât cea cu miez de pâine.
Citește și – Cum se prepară icrele la Muntele Athos
Sursă articol: Vera Abitbol, Taramosalata, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/greece-taramosalata/