Pește cu garnitură aromată de fenicul și usturoi

O plantă care poate da peștelui o aromă cu totul aparte este feniculul.

Se găsește și la noi în hypermarketuri și dacă până acum nu l-ați încercat, poate fi o idee bună să îl includeți în rețeta de mai jos.

Peste cu fenicul

Peste cu fenicul: jules

Peștele cu garnitură de fenicul și usturoi poate fi o alegere bună pentru masa de seară.

Este o cină ușoară, dar bogată în proteine, săracă în carbohidrați și calorii.

Pește cu garnitură aromată de fenicul și usturoi – rețetă

Ingrediente

  • 4 fileuri de lavrac, păstrăv sau alt pește
  • 1 bulb mare de fenicul
  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 2 căței de usturoi
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lămâie verde sau ½ lămâie galbenă
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Tăiați lămâia în două. Feliați una din jumătăți, iar cealaltă jumătate dați-o pe răzătoare și stoarceți sucul din ea.

Puneți semințele de fenicul într-o tigaie, la foc mic. Prăjiți-le 1-2 minute, până când își eliberează aroma. Amestecați des cu o lingură de lemn.

După ce s-au răcorit, măcinați-le prin râșniță sau cu pistilul.

Puneți puțină apă într-o cratiță. Adăugați bulbul de fenicul tăiat felii, cu puțină sare.

Puneți capacul și fierbeți feniculul 6-10 minute. Este gata când a devenit fraged.

Scurgeți feliile de fenicul de apă și tamponați-le cu un șervețel.

Puneți 2 linguri de ulei într-o tigaie. Sotați feniculul 3 minute, cât să se rumenească puțin.

Adăugați usturoiul dat prin presă sau tocat mărunt. După 1 minut, transferați amestecul de fenicul și usturoi într-un bol.

Puneți din nou tigaia de pe foc și prăiți fileurile de pește, câteva minute pe fiecare parte, sau până când carnea s-a frăgezit.

Puneți bucățile de pește pe un platou. Stropiți-le cu sucul de lămâie. Adăugați alături (sau dedesubt) garnitura de fenicul și usturoi.

Presărați deasupra semințele de fenicul măcinate și coaja rasă de lămâie.

Decorați cu frunze de fenicul tocate mărunt și felii adiționale de lămâie.

Citește și – Ce este și cum se consumă feniculul (o plantă cu efecte antiinflamatoare și anticancerigene)

Informații nutriționale

O porție de lavrac gătită după rețeta de mai sus conține:

  • 285 de calorii
  • 7 g de carbohidrați (din care 3 g de fibre)
  • 46 g de proteine
  • 8 g de grăsimi
  • 80 mg de colesterol
  • 276 g de sodiu

Feniculul este deopotrivă plantă aromatică și medicinală. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene.

Atât bulbul, cât și semințele de fenicul sunt foarte hrănitoare.

Conțin cantități bune de vitamina C – care este importantă pentru sistemul imunitar, țesuturi și piele.

Un alt nutrient valoros din fenicul este manganul. Acesta susține metabolismul, protejează celulele, ajută la dezvoltarea oaselor și reglarea zahărului din sânge.

În fenicul se găsesc minerale importante, precum potasiu, calciu și magneziu.

Însă ceea ce dă feniculului valoare terapeutică este conținutul de antioxidanți.

Uleiul esențial pe care îl conține are în compoziția sa peste 87 de compuși volatili, între care și compuși antioxidanți, precum acid rozmarinic, acid clorogenic, apigenină și quercetină.

Studiile au asociat dietele bogate în antioxidanți cu un risc mai mic de boli.

Feniculul conține anetol, un compus înzestrat cu efecte antiinflamatoare, anticancerigene, antivirale și antimicrobiene.

Consumul de fenicul sau semințe de fenicul scad pofta de mâncare, previn bolile cardiovasculare și ameliorează neplăcerile cauzate de menopauză.

Citește și – Ceaiul de fenicul ajută în numeroase afecțiuni 

Surse articol:

1. Barbara Stelluto, Fish with Fenel, Taste of Home: https://www.tasteofhome.com/recipes/fish-with-fennel/
2. Jillian Kubala, Atli Arnarson, 10 Science-Based Benefits of Fennel and Fennel Seeds, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.