Pâine turcească, unsă cu ou sau iaurt, făcută în cuptor de lut (Tandir)

Tradițiile culinare din Azerbaijan constituie o sursă bogată de inspirație pentru celelalte culturi.

Bucătăria turcească este plină de arome și texturi. Pâinea lor este mai mult decât un aliment de bază. Este un simbol al prosperității și binecuvântării.

Paine turceasca, unsa cu ou sau iaurt, in de lut (Tandir)

Paine turceasca, unsa cu ou sau iaurt, in de lut (Tandir): Ededchechine

În Azeri se întâlnesc diverse tipuri de pâine: yukha, yama, kata, fafit, fasali și tandir.

Ne vom opri puțin la pâinea tandir, care se mai numește și tandoori.

Aceasta este una din cele mai vechi tipuri de pâine, care se coc în cuptoare de lut.

Originea ei datează din epoca neolitică.

Paine turceasca

Paine turceasca

Cuptoarele de lut „tandir”

Cuvântul „tandir” aparține sumerienilor, care erau închinători la foc. Pâinea era pentru ei un simbol al soarelui.

Tandir sau tandoori este denumirea unui cuptor cilindric din lut, folosit la coacerea pâinii în Asia Centrală.

Astăzi este utilizat și în zonele din Caucaz, țările arabe, India sau Turcia.

În unele regiune poate fi instalat chiar în interiorul caselor. Poate fi util nu doar pentru gătit, ci și pentru încălzirea locuinței.

În cuptoarele tandir se poate coace pâine, carne, pește, legume, frigărui. Secretul acestui cuptor este că gătește mâncarea la o temperatură mică, dându-i o savoare aparte.

Mâncărurile făcute în tandir sunt foarte suculente și aromate.

Acest cuptor poate fi achziționat de pe internet. Prețurile pornesc de la 13500 lei. Mai multe oferte puteți găsi AICI.

În Azerbaijan, pâinea tandir se face chiar și astăzi în cuptoare de lut. Gustul ei este extraordinar.

Este una din preferate la evenimentele speciale, precum nunți sau zile de naștere.

Se servește caldă, cu feta sau alt tip de brânză, cu sosuri condimentate cu plante aromatice.

Poate fi preparată chiar și în cuptoarele noastre moderne.

Pâine turcească tandir – rețetă

Durată totală de pregătire: 40 de minute
Bucătărie: Azerbaijan
Număr de porții: 1 pâine

Ingrediente

  • 3 căni de făină albă
  • 35 g de drojdie uscată
  • 1 ½ căni de apă caldă
  • 1 linguriță de sare

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș (sau 1 lingură de iaurt)
  • semințe de negrilică sau susan negru

Mod de preparare

Puneți drojdia într-un bol. Adăugați apa și amestecați.

Cerneți făina într-un vas mai mare. Amestecați-o cu sarea și incorporați drojdia dizolvată.

Amestecați la început cu o lingură, apoi cu mâinile.

Mutați aluatul pe masa de lucru și frământați-l timp de 8-10 minute, sau până când devine fin și elastic.

Dați-i o formă rotundă și puneți-l înapoi în vas.

Acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l să crească într-un loc cald minim o oră.

Trebuie să își dubleze volumul și să fie pufos la atingere.

Puneți-l pe masa de lucru presărată cu făină. Frământați-l din nou, trăgând de el pe lățime și lungime.

Întindeți aluatul într-o foaie cu grosimea de 1,5 cm., dându-i pentru a-i da o formă alungită. Pâinea trebuie să aibă diametrul de 35 x 20 (lungime și lățime) și o grosime de circa 1,5 cm.

Tandir bread

Tandir bread

Sau îi puteți da o formă rotundă, plată.

Mutați aluatul pe o tavă așternută cu hârtie de copt. Dacă este nevoie, finisați forma pâinii în tavă.

Acoperiți-o cu un prosop și lLăsați-o la odihnit încă 15-20 de minute, să mai crească puțin.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.

Crestați ușor cu un cuțit aluatul pe diagonală în ambele sensuri, pentru a obține romburi.

Ungeți-o cu un gălbenuș bătut sau cu puțin iaurt amestecat cu apă.

Presărați semințele pe toată suprafața.

Dați pâinea la cuptor, așezând-o pe raftul din mijloc. Lăsați-o circa 20-25 de minute. Este gata când a devenit aurie la suprafață.

Articole similare

Ouă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească
Salată turcească de morcovi căliți, cu iaurt și usturoi
Pâine prăjită, frecată cu roșii și usturoi – rețetă catalană
Pâinea „minune”, care se coace în borcan și rezistă până la 1 an! Rețetă revoluționară
Pâine arăbească, cu mălai

Surse articol:

1. Aydan Isayeva, Cuise of Azerbaijan: Cuisine of Azerbaijan: Tandir bread: https://www.itinari.com/cuisine-of-azerbaijan-tandir-bread-hvdx
2. Tandir.md, Cuptor de lut unic în Asia Centrală: https://tandir.md/about/?lang=ro
3. Feride Buyuran, Tandir Bread, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/azerbaijan-tandir-bread/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.