Pâine prăjită, frecată cu roșii și usturoi – rețetă catalană

Cele mai reușite rețete sunt de multe ori cele simple, cu puține ingrediente.

Iar dacă printre ele se află usturoiul, succesul este garantat!

Paine cu rosii si usturoi - reteta catalana

Paine cu rosii si usturoi – reteta catalana

Pâine cu roșii – pan a Catalana

Simplicitatea și savoarea sunt specifice și bucătăriei mediteraneene.

În rândurile de mai jos vă prezentăm un aperitiv popular la spanioli, care seamănă foarte mult cu bruschetta italienilor.

Se numește simplu „pan con tomate”, adică „pâine cu roșii”. Modul de preparare este mai mult decât sugestiv.

În unele regiuni din Spania, acestui preparat i se mai spune „pan a la Catalana”, sau în catalană „pa amb tomaquet”.

Este unul din cele mai simple, îndrăgite și faimoase aperitive din Catalonia.

În unele restaurante din această zonă, clienții primesc la masă ingredientele separate: adică pâinea întreagă, roșii, usturoi și ulei de măsline.

Clienții sunt invitați să taie singuri pâinea și să o maseze bine cu roșii și usturoi.

Paine frecata cu rosii - reteta catalana

Paine frecata cu rosii – reteta catalana: Josep Pons i Busquet

Pâine cu roșii și usturoi – rețetă

Ingrediente

  • 1 pâine tip baghetă
  • 2 roșii mari
  • 2 căței de usturoi mari
  • ulei de măsline
  • sare grunjoasă

Ingrediente opționale:

  • brânză, șuncă, salam, jambon, avocado, etc.

Mod de preparare

Tăiați bagheta felii de circa 2 cm. grosime, înlăturând colțurile, care sunt prea crocante și prea înguste.

Prăjiți feliile de pâine pe ambele părți, fie în prăjitor, fie în cuptor, fie în tigae.

Nu le ardeți. Lăsați-le doar să se usuce și să devină aurii, nu maro.

Curățați usturoiul de coajă. Tăiați cățeii în vârf și frecați cu partea zemoasă feliile de pâine, pe o singură parte.

Puneți feliile pe un platou sau pe o tavă.

Spălați roșiile și tăiați-le în două. Luați fiecare jumătate și frecați cu ele feliile de pâine, pe partea unsă deja cu usturoi.

Scopul este să scoateți pulpa din ele și să o transferați pe pâine. Înlăturați cojile care rămân.

Stropiți toate feliile de pâine cu ulei de măsline. Presărați apoi sare grunjoasă, după gust.

Se pot adăuga și alte mirodenii, precum piper negru măcinat, busuioc uscat, mentă, mărar, rozmarin, pătrunjel etc.

Aceste felii de pâine cu roșii și usturoi pot fi servite ca atare, sunt un real deliciu.

Dacă vreți să le transformați într-un mic-dejun mai consistent, adăugați felii de brânză, salam, șuncă, avocado, somon, etc.

Sugestii și recomandări

Pentru ca acest aperitiv să fie la înălțime, trebuie să folosiți roșii coapte bine și dulci.

Pâinea trebuie să fie densă și fermă, nu sfărâmicioasă.

Optați așadar pentru o baghetă de calitate. Cea de tip rustic merge cel mai bine, deoarece este solidă și are o lățime mai mare.

O variantă mai scurtă este să tocați mărunt roșiile sau să le dați prin blender și apoi să puneți pasta obținută cu lingurița direct pe feliile de pâine.

Ungeți feliile mai întâi cu uleiul de măsline și apoi masați-le cu usturoi. La final adăugați sosul de roșii.

Sursă articol:

1. Lisa & Tony Sierra, Catalan Tomato Bread, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/tomato-bread-recipe-3083716
2. Richard Cornish, Frank Camorra, Pan Catalan, App CkBk: https://app.ckbk.com/recipe/movi59395c03s001r002/pan-catalan

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.