Salata ciobanului – rețetă arăbească
Această salată este preluată din bucătăria palestiniană. I se spune „salata ciobanului”.
Asta deoarece este o rețetă ieftină și economică.
Salata este plină de nutrienți și de prospețime.
Ingredientele sunt ușor accesibile și totodată interschimbabile. Cu alte cuvinte, puteți folosi practic orice legume vă plac sau ce aveți prin frigider.
Veți vedea că nu este deloc departe de gusturile noastre românești și salata noastră clasică de roșii și castraveți.
Cuprins
Salata ciobanului – rețetă arăbească
Chiar și în Palestina există mai multe variante ale rețetei originale. La bază, salata conține doar roșii, ceapă și brânză.
Puteți omite brânza dacă preparați salata pentru o zi de post.
Și la fel, puteți include alte legume și chiar verdețuri, precum ceapă verde, ardei gras, castravete, pătrunjel sau mărar.
Ingrediente
- 4 castraveți
- 4 roșii
- 1 ceapă roșie (sau albă)
- 2 cepe verzi
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 5-6 felii de brânză semi-tare
- sucul de la ½ lămâie
- ulei de măsline, după gust
- 1-2 lingurițe de mentă uscată
Mod de preparare
Autoarea rețetei a folosit o brânză din lapte de capră și vacă, populară în Cipru.
Se numește „Halloumi” și este folosită cu precădere în bucătăria grecească.
Are o textură similară cu cea a mozzarellei, fiind foarte potrivită pentru prăjit. Își păstrează forma și nu se topește.
Se poate servi la micul-dejun, cu puțin ulei și roșii, sau într-o salată, precum în rețeta de față.
Voi puteți alege orice brânză vă place. Important este să fie cât de cât tare. Chiar și mozzarella merge.
Tăiați brânza felii. Puneți o tigaie la încins. Când tigaia s-a încălzit suficient dar nu arde, așezați feliile de brânză în ea.
Nu este nevoie să folosiți ulei.
Coaceți brânza pe ambele părți până când se rumenește ușor.
Mișcați feliile ușor cu o paletă, pentru a nu se prinde de tigaie.
Când brânza s-a rumenit, scoateți-o pe o farfurie și lăsați-o la răcit.
Între timp, pregătiți celelalte ingrediente pentru salată.
Spălați și tăiați legumele mărunt, cubulețe mici, inclusiv ceapa uscată.
Dacă folosiți roșii cherry, le puteți tăia doar în jumătate.
Pătrunjelul se toacă fin.
Puneți pe rând toate legumele tăiate într-un bol încăpător.
Tăiați apoi brânza cubulețe mici și amestecați-o în salată.
Presărați puțină sare în salată. Adăugați menta. Deși este opțională, dă salatelor o aromă deosebită.
Adăugați sucul de lămâie proaspăt stors, și uleiul de măsline.
Amestecați bine. Legumele având dimensiuni foarte mici, se combină ușor.
Rețete similare
Salată de roșii, pătrunjel și tahini – o rețetă palestiniană care te va cuceri de la prima gustare
Salată de pătrunjel, roșii și boabe de grâu – rețetă libaneză
Panzanella – salată italienească din roșii, castraveți, ceapă și crutoane
Salată de roșii, castraveți, ceapă și năut
Sugestii de servire
Orice salată are nevoie de un timp să stea, pentru ca legumele să lase suc și aromele să se întrepătrundă.
Așadar, puneți bolul cu salată în frigider și lăsați-l să stea minim jumătate de oră.
Salata ciobanului este savuroasă ca atare, mai ales dacă țineți cură de slăbire. Palestinienii o servesc la micul-dejun.
Este cu siguranță un mod excelent de a porni ziua, și digestia!
Această salată poate fi așezată de asemenea ca garnitură lângă o mâncare gătită, la prânz sau la cină.
Surse articol:
1. Nadia Gilbert, Palestinian „Yasma’s Salad”: https://www.youtube.com/watch?v=9Qcy2gKtDzA&ab_channel=NadiaGilbertNadiaGilbert
2. John Mitzewich, Diana Rattray, 3-Minute Fried Halloumi Cheese Meze, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/fried-halloumi-cheese-meze-1705293