Labneh – cremă de iaurt libaneză (senzațională!)
Dacă ești fan al mâncărurilor orientale sau îți plac foarte mult s osurile și lipia, trebuie să încerci și acest preparat.
O rețetă pe cât de simplă, pe atât de suprinzătoare, pe care o putem face ușor în casă.
Cuprins
Ce este Labneh?
În termeni simpli, Labneh înseamnă iaurt scurs. Rezultatul este o cremă fină, densă, cu o aromă bogată. Arată exact ca o cremă de brânză.
Este însă mult mai fin și moale decât crema de brânză.
Un alt avantaj este că are mai puține calorii și grăsimi, dar un conținut mai mare de proteine.
Labneh are un gust acrișor, plin de prospețime.
Rețeta este de sorginte orientală, mediteraneană. O idee minunată de a include proteine la micul-dejun.
Cum să faci Labneh în casă – rețetă
Aveți nevoie de un singur ingredient, și anume iaurt. Circa un kilogram.
Ce tip de iaurt să folosiți
Este important să porniți de la un iaurt cremos, fără mult zer.
Versiunile de iaurt degresat nu sunt potrivite pentru această rețetă.
Cel mai bun pentru Labneh este iaurtul de capră, deoarece are o consistență bogată.
Dar la fel de bun este și iaurtul grecesc.
Cu cât mai scurs este iaurtul pe care îl folosiți, cu atât mai bun va fi rezultul.
Metodă
Aveți nevoie de o strecurătoare cu găuri mici și un tifon des.
Pregătiți un bol mediu. Așezați deasupra lui strecurătoarea, care trebuie să stea fixă pe gura bolului.
În strecurătoare puneți pânza de tifon.
Transferați iaurtul în tifon. Strângeți capetele și răsuciți-l puțin, cât să adunați iaurtul la grămadă, ca la brânză.
Legați-l la gură și strângeți puțin nodul.
Legați tifonul de robinetul de la chiuvetă și lăsați-l la scurs suspendat deasupra bolului.
Dacă este foarte cald în casă, puneți-l în frigider.
Iaurtul se lasă la scurs 1-2 zile, în funcție de cât de gros vreți să fie produsul final.
8-10 ore sunt suficiente (o noapte întreagă).
În acest interval, zeama din iaurt s-a scurs prin tifon în bolul de dedesubt.
Veți obține o cremă groasă, precum cea de brânză din comerț.
Dezlegați tifonul și puneți crema de iaurt într-un bol curat.
Dintr-un kilogram de iaurt se obțin circa 500 g de cremă de iaurt.
Se păstrează într-o caserolă, în frigider. Rezistă circa 1-2 săptămâni.
3 moduri de a servi Labneh
Labneh poate fi asezonat cu sare și mirodenii, sau cu ceva dulce.
Este potrivit pentru ambele gusturi.
Merge bine ca sos la diverse preparate din carne, pește sau legume.
Sau îl puteți transforma într-un aperitiv.
Rețeta 1
Rețeta clasică. Puneți puțină sare în crema de iaurt și omogenizați.
Puneți crema pe o farfurie întinsă rotundă sau pătrată.
Nivelați cu dosul lingurii, creând un șanț de jur împrejur, ca la hummus.
Turnați în acel șănțuleț ulei de măsline.
Așezați deasupra câteva frunzulițe de mentă. Aceasta este varianta clasică de a servi Labneh.
Rețeta 2
Adăugați puțină sare, usturoi zdrobit și mentă uscată. Amestecați.
Așezați-l din nou pe o farfurie și turnați ulei de măsline în canalul făcut cu lingura. Decorați cu mentă.
Aceste variante de Labneh savuros pot fi servite cu pită, cu pâine prăjită sau cu biscuiți uscați (crakers).
Întindeți-l pe pâine la fel ca untul. Așezați deasupra felii de roșii, castravete, ardei gras, avocado, ou fiert, măsline, etc.
Este surprinzător de bun pentru o rețetă atât de simplă.
Rețeta 3
Încercați și o variantă de Labneh dulce. Adăugați în crema de iaurt câteva fructe uscate: nuci, migdale, alune sau fistic mărunțit, stafide sau caise uscate tăiate bucăți mici.
Amestecați ușor.
Transferați Labneh pe o farfurie, creați șanțurile specifice și în ele turnați miere de albine și câteva fructe în plus.
Surse articol:
1. Lemon Laimoon, How to make strained yogurt / Labneh Recipe 3 Ways: https://www.youtube.com/watch?v=AIDvvv7iYd0&ab_channel=LemonLaimoon
2. DeDeMed, Best Labne Recipe/ Strained Yogurt a must try labneh recipe: https://www.youtube.com/watch?v=TN-GUHke4UI&ab_channel=DedeMed