Salată turcească de morcovi căliți, cu iaurt și usturoi
Savuroasă și hrănitoare deopotrivă, această salată de morcovi cu iaurt și usturoi este inspirată din bucătăria turcească.
În Turcia se numește „Havuç Salatsi”. Se servește în diverse localuri sau ca aperitiv la mesele festive.

Imagine cu titlu sugestiv salata turceasca: Kamran Aydinov – Freepik.com
Pe cât este de populară, pe atât de simplă și ușor de realizat în casă.
Ingredientele sunt ieftine, accesibile, așa că nu aveți nici un motiv să nu o încercați!
Turcii sunt mari iubitori de iaurt și usturoi. Aceste ingrediente sunt des folosite în bucătăria lor.
Vă recomandăm și salata Cacik, din castraveți, iaurt și mentă.
Cuprins
Salată turcească de morcovi căliți și iaurt – rețetă
Durată totală de preparare: 20 de minute
Număr de porții: 4
Bucătărie: turcească
Ingrediente
- 6 morcovi mari sau 8 medii
- 4-5 căței de usturoi
- 500 g de iaurt natural simplu
- 2-5 linguri de ulei de măsline
- sare
- mărar sau pătrunjel verde
Mod de preparare
Curățați morcovii de coajă și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari.
Pentru ca salata să capete un gust mai bogat, trebuie să căliți morcovii. Astfel dulceața lor se va intensifica și se va combina excelent cu gustul acru al iaurtului.
Sunt și versiuni ale acestei salate în care se adaugă și dovlecei (se călesc împreună cu morcovii).
Puneți uleiul de măsline la încins într-o tigaie. Adăugați morcovul ras și lăsați-i să se pătrundă, circa 10 minute. Amestecați des, cu o lingură de lemn sau cu o paletă de plastic/silicon.
Nu îi căliți prea mult, pentru a nu-și pierde textura.
Spre deosebire de salata de dovlecei căliți cu usturoi, unde dovleceii se fac aproape pastă, la această salată morcovii vor rămâne ușor crocanți.
După 10 minute, luați tigaia de pe foc. Puneți morcovii într-un bol încăpător.
Cât timp se răcesc, pregătiți celelalte ingrediente. Veți face un sos delicios din iaurt și usturoi.
Căței de usturoi se curăță și se dau prin presă. Se amestecă într-un bol cu iaurtul și mărarul tocat fin.
Când morcovii s-au răcit, adăugați sosul de iaurt și amestecați.
Ajustați cantitatea de sos, după preferință. Unora le place o salată mai suculentă și zemoasă (cu mai mult ulei și iaurt).
Alții preferă o salată mai cremoasă și închegată.
Adăugați sare, după gust și omogenizați ușor.
Pentru ca aromele să se combine și morcovul să se pătrundă bine de sos, dați salata la rece pentru câteva ore.
Rețete similare
Salată de dovlecei și iaurt scurs – ieftină, dietetică, savuroasă
Salată de conopidă cu iaurt și usturoi
Salată mediteraneană de sfeclă roșie cu iaurt și usturoi
Sugestii de servire
Dacă aveți musafiri și vreți să o serviți la masă, decorați platoul cu verdeață proaspătă și nuci sau stafide.
Salata de morcov cu iaurt și usturoi este plină de prospețime, de vitamine și de culoare. Inclusiv copiii o vor îndrăgi.
La cât de cremoasă și delicioasă este, poate fi folosită și ca sos. O puteți pune peste legume, pește, carne friptă.
Este ideală ca garnitură sau chiar ca mic-dejun sau prânz în zilele călduroase de vară.
Surse articol:
1. Rețetă preluată din: Feride Buyuran, Turkish Carrot Salad with Yogurt Dressing, AZ Cookbook: https://azcookbook.com/2017/09/19/carrot-salad-with-yogurt/
2. Almost Turkish Recipes, Carrot salad with Yogurt Carrot: https://www.almostturkishrecipes.com/2008/06/carrot-salad-with-yogurt-yourtlu-havu.html
3. Turkey’s For Life, Garlic Yoghurt with Carrots: https://www.turkeysforlife.com/2018/10/garlic-yoghurt-carrots-recipe.html