Cum se face faimosul tort rusesc de mere „Sharlotka” – doar mere și ouă!

Rușii și polonezii au crescut cu acest desert delicios de casă. Pe cât de bun este, pare greu de crezut că se face doar din câteva ingrediente.

Tortul de mere Sharlotka este unul din cele mai ușoare deserturi de casă din lume.

Nu se face din aluat frământat. Compoziția blatului este cea clasică, din ouă, făină și zahăr.

Fiind o rețetă atât de simplă, trebuie să o încercați. Vă poate scoate din încurcătură când trebuie să aduceți ceva bun și dulce pe masă pentru musafirii anunțați în ultima clipă.

Tort de mere Sharlotka – rețetă

Prima apariție a rețetei într-o carte datează din anul 1381, și a fost scrisă în limba engleză. Rețeta includea și alte fructe, precum pere, stafide și smochine.

În perioada Evului Mediu, zahărul era foarte scump, acesta fiind unul din motivele pentru care Sharlotka nu se făcea pe atunci cu zahăr.

Ingrediente

  • 5 mere mari (1 kg)
  • 4 ouă mari
  • 1 cană de zahăr tos
  • 1 cană de făină albă
  • ½ linguriță de vanilie
  • ¼ linguriță de scorțișoară

Mod de preparare

Scoateți ouăle din timp din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei când preparați tortul.

Pentru ca Sharlotka să iasă cât mai savuroas,ă este indicat să folosiți mere acrișoare, precum cele verzi.

Curățați merele de coajă, îndepărtați cotoarele și tăiați-le felii potrivit de groase.

Ungeți o tavă cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt. Autoarea a folosit un inel culinar cu diametrul de 23 de cm. Este mai ușor să scoateți tortul dintr-o tavă cu pereții detașabili.

Puneți felii de măr în tavă. Veți avea un strat generos, așa că nu trebuie să le așezați numaidecât într-o ordine perfectă.

Presărați-le cu pudră de scorțișoară. Această mirodenie este opțională, însă dă o aromă plăcută tortului. Dacă nu vă place, nu o folosiți.

La acest moment se pot adăuga peste mere câteva bucăți de nucă sau stafide.

Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius și lăsați-l la preîncălzit.

Acum vă puteți ocupa de compoziția blatului. Puneți ouăle într-un bol. Adăugați zahărul și bateți-le cu mixerul circa 5-7 minute. Opriți-vă când ați obținut o spumă albicioasă și aerată.

Adăugați vanilia și făina. Mixați din nou, câteva secunde, cât să se incorporeze făina.

În cazul în care compoziția este prea lichidă, mai adăugați făină. Consistența depinde de cât de mult albuș au ouăle.

Turnați compoziția de blat în tavă peste mere. Așteptați câteva minute să pătrundă bine până la fundul tăvii, fără să amestecați.

Introduceți tava în cuptor și așezați-o pe raftul din mijloc. Lăsați tortul la copt circa 50 de minute.

Este gata când a căpătat o culoare aurie la suprafață. Înainte să-l scoateți, faceți testul cu scobitoarea.

Lăsați tortul să se răcorească în tavă, apoi îl puteți scoate.

Răsturnați-l cu grijă pe un platou, astfel încât stratul de mere să fie la suprafață.

Când s-a răcit, se poate decora cu zahăr pudră pe deasupra.

Se taie când este complet rece.

Blatul este pufos și ușor, iar merele sunt fragede și aromate.

Rețete asemănătoare

3 ouă, 2 mere și puțin lapte – prăjitură cu mere și cremă de vanilie

Tort de mere și iaurt – un desert ușor și rapid

Tort de biscuiți cu mere, de post

Surse:

1. Rețetă preluată din: Feride Buyuran, Apple Sharlotka Recipe – Easy Russian Apple Cake: https://www.youtube.com/watch?v=RQ0PZ2rOmbw&ab_channel=FerideBuyuran/ https://azcookbook.com/2017/11/17/apple-sharlotka/
2. Kasia Brzezinskla Szarlotka: A Brief History and Recipe for Polish Apple Pie: https://theculturetrip.com/europe/poland/articles/szarlotka-a-brief-history-and-recipe-for-polish-apple-pie/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.