Cum se face pâinea nedospită și ce semnifică – azimele evreilor

Pâinea nedospită este una din cele mai simple rețete de pâine de casă.

Are doar câteva ingrediente. Nu conține aditivi sau arome speciale. Acest lucru înseamnă că este o pâine naturală și sănătoasă.

Cum se face painea nedospita si ce semnifica – azimele evreilor

Cum se face painea nedospita si ce semnifica – azimele evreilor

Ce este pâinea nedospită?

După cum o arată și numele, pâinea nedospită nu conține nici un fel de agent de creștere, precum drojdie, maia sau praf de copt.

Acești agenți sunt folosiți în industria alimentară pentru a crea produse de panificație pufoase și moi.

Pâinea nedospită este de regulă plată și densă, ca o lipie sau ca o turtă. Se mai numește „azimă” sau „Matzah”.

Citește și – Turte nedospite, dulci – fără zahăr și făină

Ce semnificații are pâinea nedospită la evrei

Acest tip de pâine este menționat în Sfânta Scriptură. Apare în „Cartea Ieșirii”, acest pasaj referindu-se la ieșirea poporului lui Israel din Egipt.

Când i-a scos pe ei din robia egiptenilor, Dumnezeu le-a poruncit să mânânce în grabă miel (simbolul Mântuitorului, al Mielului jertfit) și pâine dospită.

„Șapte zile să mâncați azime; din ziua întâi să depărtați din casele voastre dospitura. […] „Păziți sărbătoarea azimilor, că în ziua aceea am scos taberele voastre din pământul Egiptului; păziți ziua aceasta în neamul vostru ca așezământ veșnic” (Ieșirea, A doua carte a lui Moise 12, 15, 17).

„Să nu mănânci în timpul Paștilor pâine dospită; șapte zile să mănânci azime, pâinea durerii, ca să-ți aduci aminte de ieșirea ta din pământul Egiptului în toate zilele vieții tale, căci cu grăbire ai ieșit tu din pământul Egiptului” (Deuteronom – A cinea Carte a lui Moise 16:1).

Pâinea nedospită este așadar simbolul paștilor vechi prin care evreii sărbătoreau eliberarea de sub jugul egiptenilor.

Odată cu venirea Fiului lui Dumnezeu, nu mai sărbătorim Paștile iudaic, ci Paștile cele noi și curățitoare.

Mielul pe care noi îl mâncăm astăzi este Mielul Care S-a jertfit pentru viața lumii, adică Fiul lui Dumnezeu. Sângele Său ne spală de întinăciunea păcatelor. Iar pâinea este Însuși Trupul Său, pe care El ne-o dă spre viața veșnică.

„Paștile cele sfințite nouă astăzi s-au arătat. Paștile cele noi și sfinte, Paștile cele de taină, Paștile preacinstite, Paștile Hristos-Izbăvitorul; Paștile cele fără prihană; Paștile cele mari, Paștile credincioșilor, Paștile care au deschis nouă ușile Raiului; Paștile cele ce sfințesc pe toți credincioșii”.

Citește și – Azime cu nuci și semințe – rețeta doctorului Doru Laza

Pâine nedospită – rețetă

Durată totală de pregătire: 20 de minute
Bucătărie: israelită
Număr de porții: 8
Calorii: 133 kilocalorii

Ingrediente

  • 2 căni de făină albă integrală
  • ¾ cană de apă rece
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Aprindeți cuptorul și preîncălziți-l la 260 de grade Celsius.

Puneți toate ingredientele într-un bol. Amestecați cu lingura, apoi cu mâinile, timp de 3 minute.

Această pâine nu trebuie frământată, potrivit tradiției evreiești. Este o pâine pregătită în grabă.

Când nu se mai lipește de mâini, aluatul este gata. Împărțiți-l în 8 bucăți egale.

Întindeți fiecare bucată cu sucitorul pe masa presărată cu făină, dându-le o formă rotundă.

Turtele trebuie să fie subțiri. Înțepați-le cu furculița din loc în loc.

Coaceți-le în cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de 10 minute.

La fel de bine le puteți coace într-o tigaie, pe aragaz, sau pe o tablă/plită.

Sugestii

Dacă vreți ca azimele să nu fie foarte crocante, faceți-le mai grosuțe și coaceți-le cu 1-2 minute mai puțin.

Pentru a diversifica rețeta de bază și a da azimelor o aromă deosebită, există câteva ingrediente adiționale pe care le puteți adăuga.

De pildă, puteți pune ceapă tocată, usturoi zdrobit sau plante aromatice: oregano, rozmarin, pătrunjel, salvie etc.

Acestea se adaugă în aluat înainte de frământare și coacere.

Azimele se pot servi cu hummus și legume proaspete.

Se pot unge cu cremă de brânză sau diverse sosuri.

Le puteți folosi și ca crustă pentru pizza.

Paine nedospita pentru pizza

Paine nedospita pentru pizza: sunny mama

Informații nutriționale

  • 133 de kilocalorii
  • 22 g de carbohidrați
  • 3 g de fibre
  • 4 g de proteine
  • 4 g de grăsimi
  • 1 g de zahăr
  • 293 mg de sodiu
  • 109 mg de potasiu
  • 11 mg de calciu

Citește și – Azime fără foc – turtițe nedospite din hrișcă și semințe de in

Surse articol:

1. Annette Reeder, How to make unleavened bread recipe, The Biblical Nutritionist: https://thebiblicalnutritionist.com/how-to-make-unleavened-bread-recipe/
2. Ciprian Florin Apetrei, Ziua Învierii, popoare să ne luminăm, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/ziua-invierii-popoare-sa-ne-luminam-162385.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.