Zahărul invertit sau „mierea falsă” – cum se face, ce beneficii are și la ce poate fi folosit
Zahărul invertit este folosit cu precădere de apicultori ca sursă de hrană pentru albine.
Puțini știu că îl putem utiliza și în propria noastră bucătărie, ca îndulcitor în diferite rețete.
Se prepară mai ușor decât pare la prima vedere. Aveți nevoie doar de 3 ingrediente: zahăr de masă, apă și un agent acid.
Cuprins
Ce este zahărul invertit și ce proprietăți are
Zahărul invertit arată ca un sirop. Se mai numește „miere falsă”.
Zahărul de masă este la bază dizaharid. Adică este alcătuit din 2 molecule de zahăr legate între ele, anume glucoză și fructoză.
Pentru a le despărți este nevoie de o reacție chimică. Adăugarea unui agent acid ajută la descompunerea zaharozei (zahărul de masă) în glucoză și fructoză.
Zahărul invertit este mai dulce decât zahărul tos și este mai puțin predispus la cristalizare.
Produselor în care este adăugat le dă o textură mai fină. Zahărul invertit se dizolvă bine, inclusiv în preparatele reci. Din acest motiv este folosit la fabricarea siropurilor, nectarurilor sau a cafelei reci.
Un avantaj când preparați un sirop din plante sau fructe cu zahăr invertit este că nu trebuie să îl mai fierbeți.
Astfel, sucul de fructe sau ceaiul de plante își vor păstra mai bine nutrienții.
În urma invertirii, glucoza și fructoza din zahăr capătă o biodisponibilitate mai mare. Cu alte cuvinte, se absorb mai ușor, fără să suprasolicite prea mult pancreasul.
Citește și – 4 alternative la zahăr, care nu ne otrăvesc
Cum se face zahărul invertit – rețetă
Ingrediente
- 2,5 kg de zahăr tos
- 50 ml de suc de lămâie
- 2,5 g de sare de lămâie
- 600-800 ml de apă
Mod de preparare
Puneți apa, zahărul, sucul de lămâie sau sarea de lămâie într-o cratiță mare, înaltă.
Dacă vreți să folosiți zahărul invertit pentru siropuri, folosiți 600 ml de apă (sau chiar ceai din plante: mentă, soc, salcâm, etc.).
Dacă intenționați să îl adăugați în prăjituri sau alte deserturi, folosiți 800 ml de apă.
Amestecați cu o lingură de lemn și puneți pe aragaz la foc mare.
Când începe să fiarbă, dați focul la mic.
Amestecul va începe să facă spumă multă. Amestecați din când în când.
Siropul este gata când încetează să se mai formeze spumă deasupra și lichidul se limpezește. Durează circa 10 minute.
În momentul în care s-a liniștit spuma și s-a limpezit siropul, stingeți focul.
Lăsați-l să se răcorească, sau turnați-l direct în borcane/sticle.
Se păstrează în frigider. Se va solidifica și mai mult după ce stă la rece. Rezistă minim 6 luni.
Dacă se întărește foarte tare, încălziți-l de câteva ori (câte 10 secunde odată) în cuptorul cu microunde. Va deveni mai lichid și îl veți putea folosi mai ușor în rețete.
Citește și – Cel mai bun înlocuitor pentru zahărpe care-l putem face în casă, 100% natural (rețetă + beneficii)
Utilizări
Poate înlocui zahărul tos atunci când preparăm deserturi (șerbet, înghețată, bomboane, prăjituri), băuturi sau siropuri de casă.
Reduceți cantitatea de lichid din rețetă, ținând cont de faptul că zahărul invertit este lichid.
Surse articol:
1. Chrissy Carroll, Richard Fogoros, Invert sugar facts and benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/what-you-should-know-about-invert-sugar-4163580
2. Hani, Invert Sugar Syrup, Haniela’s: https://www.hanielas.com/invert-sugar-syrup/
3. Science of Cooking, What are Inverted Sugarrs: https://www.scienceofcooking.com/what_are_inverted_sugars.htm
4. Gătim sănătos și diverse rețete utile, Beneficiile consumului de zahăr invertit în loc de zahăr tos și rețeta de preparare: https://www.youtube.com/watch?v=T-cecaBqKhA&ab_channel=Gatimsanatossidiversereteteutile