Pască cu smântână, fără aluat

Pasca este singurul preparat de pe masa de Paște care are un nume sugestiv pentru această mare sărbătoare.

Este dulcele pe care femeile îl duc la Biserică în noaptea de Înviere împreună cu ouăle roșii pentru a ca preotul să le sfințească.

Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Pască se face și la Înălțarea Domnului.

Unele gospodine o pregătesc de regulă în Sâmbăta Mare, alte în Joia Mare, după tradiția locului sau datina din familie.

În mod tradițional, pasca se face din colac împletit și umplutură din brânză, iar deasupra are o cruce din aluat împletit.

Mai nou au apărut și alte rețete. Pasca „modernă” se face acum fără aluat deloc, darămite cu colac.

În loc de brânza de vaci se mai folosește smântână, ciocolată sau mascarpone.

Citește și – Pască ușoară, cu cremă de brânză și iaurt

Pască cu smântână – rețetă

Dacă anul acesta vreți să schimbați puțin meniul și să faceți pască cu smântână, nu aveți cum să dați greș cu rețeta de mai jos.

Se face din ingrediente puține. Este cremoasă, fină și aromată.

Ingrediente pentru crustă

  • 200 g de biscuiți graham, biscuiți cu vanilie sau orice alt tip de biscuiți vă plac
  • 6 linguri de unt topit

Ingrediente pentru umplutură:

  • 450 g de cremă de brânză
  • 400 g de smântână
  • 3 ouă
  • 200 g de zahăr tos
  • 1 linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Așadar, scoateți-le din timp din frigider.

Întrucât rețeta este foarte simplă și rapidă, începeți cu preîncălzirea cuptorului la 180 de grade Celsius.

Ungeți o tavă sau o formă rotundă cu diametrul de 24 cm. cu puțin ulei și tapetați cu făină sau foaie de copt.

Ideal ar fi să folosiți o formă detașabilă (inel culinar).

Măcinați biscuiții cu ajutorul robotului cu lama S. Adăugați untul topit și pulsați pentru omogenizare. Amestecul trebuie să arate ca nisipul ud.

Turnați-l în tavă și presați-l cu dosul unui pahar sau cu mâna.

Introduceți tava în cuptor și coaceți crusta timp de 10 minute. Biscuiții trebuie să se rumenească puțin.

Între timp, pregătiți umplutura.

Puneți crema de brânză și smântâna într-un bol. Bateți-le cu mixerul până rezultă o compoziție fină.

Adăugați zahărul și mixați până la incorporare.

Puneți apoi câte un ou pe rând, continuând să amestecați cu mixerul la viteză mică.

Nu bateți compoziția prea atare. Folosiți mixerul doar pentru a incorpora ingredientele și a obține o compoziție omogenă.

La final adăugați vanilia.

Turnați umplutura peste crusta din tavă. Băgați din nou tava în cuptor și coaceți pasca încă jumătate de oră.

Stingeți focul, crăpați ușa cuptorului și lăsați pasca să se răcorească o oră.

Scoateți-o apoi din cuptor și lăsați-o la răcit complet.

Înfășurați-o apoi în folie de plastic (fără să o scoateți din tavă) și introduceți-o în frigider. Lăsați-o la rece peste noapte.

Este și mai bună dacă stă la frigider 24 de ore.

După acest interval, desfaceți inelul și scoateți pasca din formă.

Pasca cu smântână este delicioasă ca atare. Însă o puteți servi cu un sos de fructe de pădure sau cu un gem preferat.

Păstrați-o la rece. Pasca, la fel ca și cozonacul, pot fi păstrate în congelator. Rezistă fără probleme până la 2 luni.

Informații nutriționale

O felie din această pască cu smântână conține:

  • 532 de calorii
  • 49% din doza zilnică recomandată de grăsimi
  • 57% din DZR de colesterol
  • 13% din DZR de sodiu
  • 14% din DZR de carbohidrați
  • 21% din DZR de proteine
  • 28% din DZR de vitamina A
  • 14% din DZR de calciu
  • 5% din DZR de vitamina B6
  • 4% din DZR de fier
  • 29 g de zaharuri

Citește și – Cum să faci pască din brânză și smântână fără aluat

Sursă articol: Paula, The Perfect Sour Cream Cheesecake, Vintage Kitchen: https://vintagekitchennotes.com/the-perfect-sour-cream-cheesecake/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.