Hortopita, plăcintă cu verdețuri grecească (varianta pentru post)

Hortopita este o plăcintă din verdețuri, specifică bucătăriei grecești.

Însă nu este departe de stilul românesc deloc. Se mai numește „plăcintă din ierburi sălbatice”.

Hortopita, placinta cu verdeturi reteta greceasca

Hortopita, placinta cu verdeturi reteta greceasca: Flickr 

Ce este Hortopita

Hortopita este ca o plăcintă țărănească – o mâncare sățioasă și sănătoasă.

Poate fi preparată primăvara, când paleta de plante disponibilă este foarte generoasă.

Este totodată perioada care corespunde cu Postul Mare, de aceea rețeta poate fi găsită și în varianta vegetală, de post.

Datorită verdețurilor pe care le conține, poate fi considerată un mijloc natural de detoxifiere și hrănire a organismului după ieșirea din iarnă.

Ce conține Hortopita

Pentru Hortopita se poate folosi aluat filo cumpărat sau un aluat simplu făcut în casă.

Pentru umplutură, se pot amesteca diverse plante primăvăratice fragede, precum păpădie, urzică, spanac, ștevie.

Nu trebuie omise ceapa verde, usturoiul sălbatic (sau leurda), pătrunjelul și mărarul. Puteți pune mentă sau busuioc pentru o aromă mai „mediteraneană”.

Dacă folosiți plante proaspete, acestea trebuie alese, curățate, spălate bine și tocate mărunt. Nu lăsați bucăți mari de verdeață.

Citește și – Zucchini la cuptor cu roșii și usturoi – rețetă grecească

Cum se face Hortopita – plăcintă cu verdețuri grecească

Ingrediente pentru aluat

  • 500 g de făină albă
  • 150 g de făină integrală
  • 1 linguriță de sare
  • 1 ¼ căni de apă caldă
  • ½ cană de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet de mere (sau suc de lămâie)

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 ceapă medie
  • 1 bulb de fenicul
  • 6 cepe verzi
  • 3 morcovi rași
  • 1 kg de spanac
  • 500 g de urzici
  • 500 g de frunze de păpădie, ștevie sau leurdă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 20 de frunze de mentă proaspete
  • 1 cană de ulei de măsline
  • sare, după gust

Mod de preparare

Aluat:

Pentru a face aluatul, puneți cele două tipuri de făină într-un bol. Adăugați sarea și amestecați.

Faceți o adâncitură în mijloc și turnați apa caldă, uleiul și oțetul.

Amestecați cu o lingură de lemn, apoi frământați cu mâinile. Trebuie să obțineți un aluat omogen și elastic.

Modelați-l într-o bilă și tăiați-l în patru bucăți egale.

Puneți bucățile de aluat înapoi în bol și acoperiți-le cu folie de plastic.

Citește și – Supă de post cu orez – rețetă grecească

Umplutură:

Puneți 2 linguri de ulei de măsline la înfierbântat într-o cratiță. Adăugați ceapa și feniculul tocate mărunt.

Presărați puțină sare și căliți-le 5 minute, sau până când devin transparente și moi.

Adăugați apoi morcovul ras și ceapa verde tocată mărunt.

Căliți-le încă 5 minute, sau până când s-au înmuiat.

Transferați amestecul de verdețuri într-un bol.

În aceeași tigaie, puneți alte 2-4 linguri de ulei de măsline. Adăugați spanacul și celelalte verdețuri tocate mărunt.

Presărați din nou sare. Gătiți-le 5 minute, sau până când devin moi.

Luați cratița de pe foc și transferați amestecul peste celelalte ingrediente călite în prima tură.

Gustați și dacă mai trebuie sare, mai puneți.

Puneți compoziția de legume într-o sită și lăsați-o la scurs minim 10 minute. Presați ușor verdețurile pentru a elimina excesul de lichid.

Ungeți o tavă cu diametrul de 15 x 40 cu puțin ulei.

Citește și – Plăcintă cu cremă de griș – rețetă grecească

Asamblare:

Presărați puțină făină pe masa de lucru. Luați câte o bucată de aluat și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară. Foaia trebuie să fie suficient de mare încât să acopere și pereții tăvii.

Pudrați foaia cu puțină făină, rulați-o pe sucitor și puneți-o în tavă.

Ungeți foaia cu ulei de măsline, folosindu-vă de o pensulă.

Repetați procedeul cu a doua bucată de aluat.

Puneți apoi umplutura de verdețuri în tavă. Nivelați și așezați celelalte două foi de aluat, unse fiecare cu ulei de măsline.

Excesul de aluat de pe margini se strânge și se rulează la baza plăcintei.

La final se unge toată suprafața cu aluat de măsline.

Dacă nu știți sau nu aveți timp să preparați aluatul pentru plăcintă în casă, puteți folosi aluat filo. Folosiți 6 foi de aluat pentru baza plăcintei și încă 8 pentru a acoperi plăcinta.

Luați un cuțit ascuțit și marcați/tăiați ușor plăcinta în pătrate (în două pe lungime și în trei pe lățime), dar nu până la baza ei.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți plăcinta circa 50-60 de minute. Este gata când a devenit aurie-rumenă deasupra.

Lăsați-o să se răcorească, apoi o puteți porționa.

Surse articol:

1. Laurenaki Food Blog, Hortopita, Vegan Green Pie: https://www.laurenaki.com/hortopita-vegan-green-pie/
2. The Greek Vegan, Hortopita (Wild Greens Pie): http://thegreekvegan.com/hortopita-wild-greens-pie/
3. Marmalade, Vegan Hortopita: https://marmaladeandkindness.com/hortopita/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.