Chec de post cu mere rase și stafide

Acest de chec de post cu mere rase și stafide are mari șanse să devină una din rețetele voastre favorite!

Se face foarte ușor. Trebuie doar să amestecați toate ingredientele și să coaceți compoziția într-o tavă de chec.

Chec de post cu mere rase

Chec de post cu mere rase

Merele îi dau frăgezime, de parcă ar conține unt. Le puteți înlocui cu pere sau dovleac, pentru a diversifica rețeta.

Studiile au arătat că merele coapte sunt benefice pentru sănătatea intestinală.

Acest lucru se datorează conținutului de pectină – un tip de fibră care este eliberată în timpul gătirii.

Pectina ajută la repararea și menținerea sănătății mucoasei intestinale.

Cercetările pe animale dezvăluie că pectina produce efecte modulatoare asupra bacteriilor intestinale.

Totodată, ajută la eliminarea toxinelor din intestin și scade inflamația.

Conținutul de pectină crește în momentul în care merele sunt gătite.

Citește și – Chec de post – rețetă mănăstirească

Chec de post cu mere rase și stafide – rețetă

Ingrediente (pentru un chec)

  • 150 ml de apă minerală
  • 1 cană de zahăr (250 g)
  • 50 ml de ulei
  • 1 linguriță cu esență de rom
  • 1 linguriță cu esență de vanilie
  • 1 linguriță cu esență de lămâie/portocale
  • 3 mere mici
  • 60 g de stafide
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • 300 g de făină
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 vârf de cuțit de turmeric (pentru culoare)

Mod de preparare

Puneți stafidele la hidratat într-un bol cu apă, cât să le acopere. Adăugați și esența de rom. Dacă vă grăbiți, turnați apă fierbinte peste stafide și se vor înmuia în câteva minute.

Decojiți merele și dați-le prin răzătoarea cu orificii mici. Turnați peste ele zeama de lămâie proaspăt stoarsă și pudra de scorțișoară. Amestecați ușor.

Într-un bol încăpător amestecați apa minerală cu zahărul și uleiul. Adăugați apoi merele rase și stafidele, cu tot cu zeamă.

Amestecați separat făina cu praful de copt și bicarbonatul.

Incorporați făina în compoziție și turmericul. La final, puneți esența de vanilie și de lămâie și omogenizați.

Citește și – Cel mai bun chec de post (rețetă)

Dacă este prea moale, mai adăugați făină. Aluatul trebuie să fie grosuț, altfel va rămâne crud după coacere.

Ungeți o tavă de chec/cozonac/pâine cu ulei și așterneți hârtie de copt.

Turnați compoziția de chec în tavă și nivelați. Deasupra am așezat în șir, pe mijlocul checului, câte un miez de nucă.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Introduceți checul în cuptor și lăsați-l circa 45-50 de minute.

Verificați-l în mijloc cu o scobitoare. Dacă iese umedă, mai trebuie să îl lăsați.

Chec de post cu mere rase si stafide

Chec de post cu mere rase si stafide

Citește și – Chec de post cu fructe confiate, fără zahăr și ulei

Checul de post cu mere rase și stafide se lasă să se răcească complet. După aceea se taie felii grosuțe.

Dacă vreți să faceți două checuri, dublați cantitățile ingredientelor, păstrând proporțiile indicate.

Surse articol:

1.Rețetă preluată din: Divă în Bucătărie, Chec de post cu mere rase și stafide: https://divainbucatarie.ro/2012/11/28/chec-de-post-cu-mere-rase-si-stafide/
2. Traducere din: Fiona Lawson, Stewed Apples for Gut Health, Health Path: https://healthpath.com/gut-health/stewed-apples-gut-health/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.