Salată de fasole boabe, roșii și busuioc

Dacă ați rămas în pană de idei pentru meniul de post, încercați această salată de fasole boabe, roșii și busuioc.

Se prepară foarte repede, este hrănitoare, sățioasă și aromată. O puteți servi în orice moment al zilei, ca atare.

Salata de fasole boabe, rosii si busuioc

Salata de fasole boabe, rosii si busuioc: Timolina – Freepik.com

Salată de fasole boabe, roșii și busuioc – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de fasole boabe
  • 2 roșii mici
  • 1 ceapă roșie
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper

Mod de preparare

Puteți folosi fasole boabe uscată și fiartă ulterior, sau fasole boabe la conservă.

Aceasta poate fi albă sau roșie.

Boabele de fasole se scurg de apă și se pun într-un bol. Se adaugă ceapa tăiată solzișori și roșiile tăiate cubulețe.

Separat, se amestecă uleiul cu zeama de lămâie, busuiocul, usturoiul zdrobit, sarea și piperul.

Adăugați sosul în salată și amestecați ușor.

Citește și – Salată de fasole cu sfeclă roșie

Ce beneficii ne oferă fasolea?

Fasolea este o sursă bună de proteine, de care avem nevoie mai ales în perioada posturilor de peste an.

Se numără printre puținele alimente vegetale care pot oferi lizină, un aminoacid esențial.

Conține micronutrienți valoroși, precum potasiu, magneziu, fier, zinc și acid folic.

În fasole se găsesc chiar și antioxidanți, din clasa polifenolilor.

Citește și-  Fasolea conține foarte multe minerale(calciu, potasiu, fosfor și fier) și vitamine B 

Includerea fasolei în dietă ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenirea sindromului metabolic și a bolilor cardiace ischemice.

Totodată, acest aliment are proprietăți antidiabetice. Indicele glicemic scăzut se datorează conținutului de fibre și amidon rezistent.

Consumul de fasole este benefic în obezitate și bolile cardiovasculare.

Citește și – Fasolea scade colesterolul, previne obezitatea și prelungește viața – dr. Mencinicopschi

Un studiu din 2016, apărut în jurnalul „Food & Nutrition Research” a arătat că proteinele vegetale (din fasole/mazăre) au o influență favorabilă asupra sezanției de foame.

Deși au mai puține proteine decât carnea, leguminoasele sunt mai sățioase decât acestea.

Un studiu publicat în anul în 2008 în „Journal of The American College of Nutrition” a arătat că consumatorii de fasole au un aport de nutrienți, o greutate corporală și o circumferință a taliei mai bune.

Totodată, nivelul tensiunii arteriale sistolice este mai scăzut decât la nonconsumatori.

Surse articol:

1. Taste of Home, White Bean Tomato Salad: https://www.tasteofhome.com/recipes/white-bean-tomato-salad/
2. Marlene D Kristensen, Nathalie T Bendsen, Sheena M Christensen, Arne Astrup, Anne Raben, Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study, Food Nutr Res. 2016 Oct 19;60:32634: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27765144/
3. Virginia Messina, Nutritional and health benefits of dried beans, Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:437S-42S: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871476/
4. Yanni Papanikolaou, Victor L Fulgoni, Bean consumption is associated with greater nutrient intake, reduced systolic blood pressure, lower body weight, and a smaller waist circumference in adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2002, J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):569-76: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18845707/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.