Tort de ciocolată de post, preparat la rece
Lapte vegetal, ciocolată neagră și fulgi de ovăz – un tort de post genial doar din 3 ingrediente.
Un desert neobișnuit. Cel puțin în ceea ce privește compoziția și modul de preparare.
Spre deosebire de torturile clasice, acesta nu se coace în cuptor. Se face o singură compoziție, într-un singur bol, după care se dă la rece.
Este un tort sănătos, fiindcă nu conține deloc zahăr adăugat, nici făină sau ulei.
Are doar trei ingrediente: ciocolată neagră, lapte vegetal și fulgi de ovăz.
Este foarte hrănitor și sățios. Îl puteți servi inclusiv copiilor, fără probleme.
Optați pentru o ciocolată de calitate, cu un conținut bogat în cacao.
La capitolul lapte vegetal, cea mai bună alegere este laptele de cocos, deoarece are multe grăsimi și o consistență mai bună.
Citește și – Tort de post cu cremă de ciocolată
Tort de ciocolată de post – rețetă
Ingrediente tort:
- 400 ml de lapte de cocos
- 250 g de fulgi de ovăz
- 200 g de ciocolată neagră
Ingrediente glazură:
- 80 g de ciocolată neagră
- 50 ml de lapte de cocos
Mod de preparare
Pregătiți o tavă sau o formă rotundă mică (15 cm.) în care veți pune tortul.
Ungeți-o cu puțin ulei (inclusiv pe pereți) și așezați hârtie de copt pe fund.
Dacă vreți să folosiți o formă mai mare, dublați cantitățile ingredientelor, păstrând proporțiile indicate.
Tăiați ciocolata mărunt cu un cuțit. Puneți-o într-un bol de sticlă.
Puneți laptele de cocos la încălzit. Când este gata să dea în clocot, turnați-l peste ciocolată.
Așteptați un minut, apoi amestecați continuu, până când ciocolata se dizolvă complet.
În compoziția de ciocolată obținută se adaugă apoi fulgii de ovăz.
Amestecați pentru omogenizare. Aceasta va fi compoziția tortului.
Dacă doriți, puteți pune și alte ingrediente, precum stafide, merișoare confiate, afine uscate, caise tăiate bucăți, etc.
Transferați compoziția în tavă. Nivelați și acoperiți cu folie de plastic pe deasupra, ca să nu se usuce.
Dați tortul la frigider pentru câteva ore. Cel mai bine este să îl lăsați la rece până a doua zi.
Desfaceți inelul culinar și desprindeți ușor tortul de pereții formei cu un cuțit.
Scoateți tortul pe un platou și pregătiți glazura.
Citește și – Tort de post „Muguri de salcie”
Înfierbântați laptele într-un ibric. Mărunțiți ciocolata și puneți-o într-un bol. Turnați peste ea laptele fierbinte și după un minut, amestecați până rezultă o glazură omogenă.
Turnați ciocolata peste tort.
Introduceți din nou tortul în frigider și așteptați să se întărească glazura, circa jumătate de oră.
Dacă doriți să decorați tortul cu alte ingrediente suplimentare, puteți utiliza diverse fructe sau nucă măcinată.
Se taie foarte bine când este rece.
Citește și – Chec de post – rețetă mănăstirească
Sursă articol: Rețete Ușoare. Eu, Prăjitură de ciocolată din trei ingrediente: https://retete-usoare.eu/prajitura-de-ciocolata-din-trei-ingrediente-fara-oua-fara-coacere/