Pateu din morcov și usturoi, coapte la cuptor

Pateu din morcov și usturoi, coapte la cuptor este o delicatesă care poate înlocui pateurile sau pastele vegetale din comerț.

Această rețetă este extrem de simplă. O puteți pregăti seara, punând legumele la copt și apoi pasându-le.

Pateu din morcov si usturoi, coapte la cuptor

Pateu din morcov si usturoi, coapte la cuptor: Freepik.com

Cuptorul dă legumelor un gust mai bogat și o aromă mai dulce și intensă. Mai ales usturoiul.

Pasta rezultată are o culoare deosebită și o textură fină, fiind și pe placul copiilor. În plus, este și foarte sănătos.

Pateurile din magazine sunt pline de E-uri. Calitatea lor nutrițională este îndoilenică. În plus, sunt și foarte scumpe.

Din câteva legume banale poți face câteva porții generoase de pateu, cu puțini bani.

Citește și – Pateu de post, din legume coapte – hrănitor și sănătos!

Pateu din morcov și usturoi, coapte la cuptor – rețetă

Durată totală de gătire: 30 de minute
Număr de porții 4

Ingrediente

  • 3 morcovi
  • 2 cartofi medii
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 100 ml de apă
  • 3 linguri de ulei
  • ½ lămâie
  • sare, piper și alte condimente, după gust

Mod de preparare

Curățați morcovii, cartofii, ceapa și usturoiul de coajă, apoi spălați-le.

Morcovii se taie apoi rondele, iar cartofii cubulețe. Cepele se taie în patru și usturoiul în două.

Aprindeți cuptorul. Puneți puțin ulei în tavă. Răspândiți legumele și turnați peste ele uleiul și condimentele.

Masați-le cu mâinile să se acopere bine. La final, așezați legumele într-un singur strat.

Introduceți tava în cuptor și lăsați legumele circa jumătate de oră, sau până când s-au înmuiat bine.

După ce s-au răcit, transferați legumele coapte în vasul robotului cu lama S. Mixați până rezultă o pastă fină.

Se poate folosi și blenderul vertical/manual.

Adăugați sucul de lămâie și puțină apă, în funcție de consistența dorită a pateului.

Gustați de sare și completați după nevoie.

Pateul de morcov și usturoi se unge pe pâine, pe lipii, pe rondele de cereale, pe crackers sau chiar pe felii de legume crude.

Se poate servi dimineața la micul-dejun, sau se poate utiliza la tartine pentru pachet.

Citește și – 3 rețete de pateuri vegetale recomandate în locul celor din comerț

Sugestii

Deși fierberea este modul uzual de gătire a legumelor, studiile îl arată a fi cel mai defavorizant.

Fierberea afectează activitatea antioxidantă, scade concentrația de acid ascorbic și fenoli. În schimb, mărește accesibilitatea carotenilor.

Coacerea în cuptor păstrează concentrația de nutrienți din legune. În plus, le intensifică atât aroma, cât și culoarea.

Reduce aportul de calorii și grăsimi. Întrucât se folosește puțin ulei, legumele coapte sunt mai sănătoase decât cele prăjite.

Așadar, chiar dacă gătitul în cuptor durează mai mult, merită așteptarea! Este doar în folosul nostru.

Citește și – Pate de post Oliver – o alternativă ieftină și sănătoasă la pateurile vegetale din comerț

Surse articol:

1. Iuliana Sbîrnea, Pastă de morcov cu usturoi copt, Bucate Aromate: https://bucate-aromate.ro/2020/03/pasta-de-morcov-cu-usturoi-copt/
2. Susanna Buratti, Carola Cappa, Simona Benedetti, and Gabriella GiovanelliInfluence of Cooking Conditions on Nutritional Properties and Sensory Characteristics Interpreted by E-Senses: Case-Study on Selected Vegetables, Foods. 2020 May; 9(5): 607: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278733/
3. Sonia Gupta, Why is Baking Healthier? Anybody can Bake: https://anybodycanbake.com/is-baking-healthier/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.