Salată pentru post – din varză roșie, ardei gras și pătrunjel
În perioada posturilor de peste an motto-ul nostru ar trebui să fie: o salată pe zi!
Salatele sunt cele mai sănătoase feluri de mâncare. Ar trebui să le consumăm zilnic, rotind diverse legume și verdețuri.
Fiecare anotimp ne pune la dispoziție o gama generoasă de legume din care putem încropi salate delicioase și sănătoase.
Salată de varză roșie, ardei și pătrunjel – rețetă
Ingrediente
- ¼ varză roșie/mov
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei gras portocaliu sau roșu
- 1 legătură de pătrunjel
- oțet sau sos de soia
- puțină sare
Mod de preparare
Varza se spală și se taie fideluță. Dacă doriți o textură mai fină, o puteți da prin răzătoare.
Este mai crocantă și implicit mai sățioasă dacă o tăiați la mână.
Ardeii grași se curăță de cotoare și semințe, se spală și se taie fâșii subțiri.
Pătrunjelul se spală și se toacă mărunt.
Amestecați toate legumele tăiate într-un bol. Asezonați cu sare și oțet, sau puțin sos de soia.
Amestecați ușor.
Lăsați salata să stea jumătate de oră, apoi o puteți servi.
Este pur și simplu savuroasă! Are o prospețime aparte, pe care o dă ardeiul gras și pătrunjelul.
Citește și – Salată de varză roșie cu portocale, măr și nuci – rețetă + beneficii
Beneficiile ingredientelor
Toate legumele sunt binefăcătoare sănătății. Inclusiv culoarea lor distinctă este un indiciu în acest sens.
Varza roșie este bogată în vitamina C, vitamina A, fibre și potasiu.
Se deosebește de varza albă prin conținutul ridicat în antocianini.
Acești compuși au proprietăți antioxidante, cardioprotectoare și hepatoprotectoare.
Studiile au arătat că antocianinii protejează împotriva stresului oxidativ cardiac și hepatic.
Cercetătorii consideră varza roșie o sursă importantă de compuși antioxidanți și antiinflamatori, utili în prevenirea afecțiunilor cronice asociate cu stresul oxidativ, precum cancerul sau bolilor arterelor coronariene.
Conținutul de tiocianați, indol-3-carbinol, luteină, zeaxantină, sulforafan și izotiocianați ajută la scăderea colesterolului. Acești compuși reduc riscul cancerului de sân, de colon și de prostată.
Această legumă are și efect antihiperglicemiant, prin care poate fi utilă în diabet.
În medicina indiană tradițională (Ayurveda), varza roșie este folosită și pentru elininarea stresului și a insomniei. Are efect sedativ, anticonvulsiv și hipnotic.
Citește și – Salată de varză și morcov, cu usturoi și turmeric
Ardeiul gras este o sursă excelentă de vitamina C și vitamina C.
100 de grame de ardei crud acoperă 213% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 101% din doza de vitamina A.
Conține de asemenea cantități bune de vitamina K, vitamina B6, acid folic și fibre.
Conținutul de capsaicină este mai mic decât în ardeiul iute.
Acest alcaloid a demonstrat proprietăți analgezice, anticancerigene, antidiabetice și antibacteriene în testele de laborator.
Pătrunjelul întrece și varza și ardeiul la capitolul vitamine și minerale.
100 de grame de pătrunjel verde furnizează:
- 1366% din doza zilnică recomandată de vitamina K
- 281% din DZR de vitamina A
- 220% din DZR de vitamina C
- 77,5% din DZR de fier
- 38% din DZR de acid folic
- 16,5% din DZR de cupru
- 12,5% din DZR de magneziu
- 12% din DZR de potasiu
- 10% din DZR de zinc
- 8,5% din DZR de fibre
- 8% din DZR de fosfor
În plus, pătrunjelul conține uleiuri esențiale – miristicină, limonen, eugenol și alfa-tujen și o serie de antioxidanți valoroși – beta-caroten, zeaxantină, criptoxantină, apiină, apigenină, crisoeriol, luteină și luteolină.
Citește și – Salată de varză cu ulei de semințe de in – benefică pentru inimă, creier și pierderea în greutate
Surse articol:
1. Nutrition and You, Cabbage Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/cabbage.html
2. Harvard Health Publishing, Vegetable of the Month: Red Cabbage: https://www.health.harvard.edu/heart-health/vegetable-of-the-month-red-cabbage
3. Jayanta M Sankhari, Menaka C Thounaojam, Ravirajsinh N Jadeja, Ranjitsinh V Devkar, A V Ramachandran, Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet, J Sci Food Agric. 2012 Jun;92(8):1688-93: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22228433/
4. Sami Rokayya, Chun-Juan Li, Yan Zhao, Ying Li, Chang-Hao SunCabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential, Asian Pac J Cancer Prev. 2014 Jan;14(11):6657-62: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24377584/
5. Azar Hosseini, Mohammad-Ali Sobhanifar, Fatemeh Forouzanfar, Azita Aghaee, and Hassan Rakhshandeh, Hypnotic Effect of Red Cabbage (Brassica oleracea) on Pentobarbital-Induced Sleep in Mice, J Pharm Bioallied Sci. 2018 Jan-Mar; 10(1): 48–53: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5887652/
6. Nutrition and You, Bell Pepper Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/bell-pepper.html
7. Nutrition and You, Parsley Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/parsley.html