Ciorbă de pește dreasă cu smântână și ou

Dacă vă plac ciorbele dulci, dense și bine drese la final, în mod sigur trebuie să încercați și această ciorbă de pește cu smântână și ou.

Este foarte gustoasă, sățioasă și totodată ușoară.

Ciorba: Freepik.com

Rețeta este de sorginte ucraineană, practicată în unele regiuni din Delta Dunării, cu precădere în Sfântul Gheorghe.

Acolo se numește „Stoceag” și se prepară de regulă cu sturion sau morun.

Însă în zona în care sunteți, puteți folosi orice tip de pește ferm, alb.

Citește și – Ciorbă de pește ca în Delta Dunării

Ciorbă de pește cu smântână și ou – rețetă

Ingrediente

  • 1 kg de pește (morun, somn, cod, știucă etc.)
  • 4 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei portocaliu sau galben
  • 1 ceapă
  • 3 litri de apă
  • 100 ml de smântână
  • 1 gălbenuș
  • mărar și leuștean verde, după gust

Mod de preparare

Peștele curățat se taie cuburi sau bucăți potrivit de mari. Se dau cu sare. Puteți folosi și un cap de pește la această ciorbă.

Puneți apa în cratiță. Adăugați ceapa, cartofii și morcovii, curățate și tăiate mărunt sau după preferință.

Când cartofii s-au înmuiat pe trei sferturi, puneți bucățile de pește în oală și apoi ardeii grași tăiați fâșii sau cubulețe.

Lăsați ciorba să fiarbă 10 minute, sau până când peștele s-a fiert.

Stingeți focul. Bateți gălbenușul de ou într-un bol cu smântâna.

Luați câteva linguri de ciorbă și adăugați-le în amestecul de ou și smântână, apoi transferați în cratiță.

Amestecați bine, pentru ca ciorba să fie dreasă în totalitate. La final, presărați verdețurile tocate mărunt pe deasupra.

Dacă vă plac ciorbele acre, adăugați borș în momentul preparării, sau suc de lămâie lămâie/oțet în momentul servirii.

Citește și – Pește la cuptor în sos de smântână

Beneficiile consumului de pește

Peștele este o carne slabă, care conține proteine de calitate.

Cei mai valoroși nutrienți pe care ni-i oferă peștele sunt:

  • Omega-3
  • seleniul
  • calciul
  • vitamina D
  • vitamina B2
  • fosforul
  • zincul
  • fierul
  • iodul
  • magneziul
  • potasiul

Iată cât de important este să mâncăm mai des pește. Susține sănătatea inimii și a creierului.

Ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale și a atacului de cord.

Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 2 porții de pește pe săptămână.

Pe lângă faptul că ajută la prevenirea afecțiuni sau evenimentelor cardiovasculare, Omega-3 scade riscul de diabet, depresie și demență.

Aceste grăsimi au de asemenea efect antiinflamator.

Peștele cu cel mai mare conținut de acizi grași esențiali Omega-3 este peștele gras. Optați pentru somon, hering, ton, sardine sau păstrăv.

Citește și – 5 motive să mănânci mai mult pește

Surse articol:

1. Carmen Paraschivescu, Storceag – Ciorbă de sturion ca la Sfântu Gheorghe, Garda Culinară: https://www.gardaculinara.ro/storceag-ciorba-de-sturion-ca-la-sfantu-gheorghe/
2. Washington State Department of Health, Health Benefits of Fish: https://www.doh.wa.gov/communityandenvironment/food/fish/healthbenefits

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.