Budincă de cafea – în varianta de post
Iubitorii de cafea vor îndrăgi cu siguranță această rețetă. Budinca de cafea este un desert ușor, delicat și foarte bun la gust.
Se prepară atât de ușor, încât trebuie doar să amestecați și să fierbeți ingredientele. O puteți prepara și în varianta de post, folosind lapte vegetal.
Cuprins
Budincă de cafea – rețetă de post
Ingrediente
- 2 lingurițe de cafea solubilă + 2 linguri de apă
- 3 linguri de amidon (de tapioca, porumb sau cartofi)
- 100 g de zahăr
- 60 ml de apă
- 490 ml de lapte vegetal (de soia, de migdale, de orez, de cocos etc.)
- opțional: fulgi de ciocolată
Mod de preparare
Pregătiți forma în care veți pune budinca. Poate fi o caserolă de sticlă sau dintr-un plastic mai gros, de formă dreptunghiulară. Ungeți forma cu puțin ulei, pentru a scoate budinca mai ușor la final.
Puneți cafeaua solubilă într-o ceșcuță. Adăugați cele 2 linguri de apă și amestecați. Într-un bol separat, amestecați amidonul cu 60 ml de apă, până când acesta se dizolvă complet.
Puneți laptele într-o cratiță, pe foc. Când începe să clocotească, se pune zahărul și se amestecă. Se aduce din nou la punctul de fierbere și se pune acum cafeaua. Amestecați bine și lăsați să fiarbă.
Când clocotește, turnați compoziția de amidon în fir, amestecând constant, până se îngroașă. Când compoziția s-a îngroșat, turnați-o în forma pregătită și răspândiți-o uniform.
Acum puteți presăra deasupra fulgi de ciocolată neagră.
Citește și – Prăjitură de post cu cafea și prune uscate
După ce s-a răcit, introduceți budinca la frigider și lăsați-o să stea câteva ore, până se încheagă bine.
Se taie pătrate mai mari, după preferință. Se servește cu lingurița, ca orice budincă.
Consumul de cafea ne aduce beneficii importante
Cafeaua a câștigat în ultimii ani o reputație mai bună. Studiile științifice au arătat că prin consumul de cafea putem obține o protecție mai bună împotriva bolilor.
În boabele de cafea prăjite se găsesc peste 1.000 de compuși bioactivi.
Mulți din aceștia au un potențial antioxidant, antiinflamator, anticancerigen și antifibrotic.
Cele mai importante substanțe din cafea sunt acidul clorogenic, cafeina, diterpenii, cafestol și kahweol.
Studiile au arătat că inclusiv cafeaua decofeinizată are beneficii, fapt care demonstrează că nu doar cofeina, ci și alți compuși contribuie la efectul ei protector.
Potrivit cercetărilor epidemiologice și experimentale, cafeaua poate avea un rol profilactic împotriva diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor de ficat.
Consumul mai mare de cafea reduce cu 18% riscul de cancer. A fost corelat de asemenea cu un risc mai mic de afecțiuni neurologice, metabolice și hepatice.
Cercetătorii au concluzionat că 3-4 cești de cafea pe zi pot avea mai multe beneficii decât riscuri.
Citește și – Pasta de miere cu cafea – mai eficientă în tusea post-infecțioasă decât medicamentele
Surse articol:
1. Rețete Ușoare, Pudding de cafea (fără ouă): https://retete-usoare.eu/puding-de-cafea-fara-oua/
2. Karen Nieber, The Impact of Coffee on Health, Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675917/
3. Robin Poole, Oliver J Kennedy, Paul Roderick, Jonathan A Fallowfield, Peter C Hayes and Julie Parkes, Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, BMJ. 2017; 359: j5024: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/