Pâine arăbească, cu mălai

Știți cât de ușor este să faci pâine în casă? E adevărat că îți trebuie puțin timp, însă merită!

Pâinea făcută în casă este deosebit de gustoasă! Nici nu poate fi comparată cu pâinea din comerț. Este pufoasă, dar densă în același timp.

Paine arabeasca, cu malai

Paine arabeasca, cu malai: Freepik.com

Pâinea pe care o cumpărăm din magazine este doar pufoasă. Este aerată ca o vată și lipsită de consistență.

Doar sortimentele din făină integrală oferă un anumit grad de sațietate.

În rândurile care urmează își prezentăm o rețetă de pâine arăbească. La prepararea ei se folosește atât făină integrală de grâu, cât și făină de porumb.

Se pune și puțină făină albă, pentru a ajuta aluatul să crească.

Citește și – Pâinici din mălai – pâinea săracului în sec. XVIII

Pâine arăbească, cu mălai – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de făină de porumb
  • 250 g de făină de grâu integrală
  • 100 g de făină albă de grâu
  • 16 g de drojdie proaspătă
  • 10 ml de ulei de măsline
  • apă caldă, cât cuprinde
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Amestecați toate tipurile de făină într-un bol încăpător. Fărâmițați drojdia și presărați-o peste făină.

Turnați puțină apă caldă, cât este necesar pentru a obține un aluat moale, care nu se mai lipește de mâini. Apa se pune treptat.

Acoperiți vasul cu o folie alimentară de plastic și lăsați aluatul la odihnit 10 minute.

Amestecați într-un bol mic 1 linguriță de sare cu 20 ml de apă caldă, până se dizolvă granulele de sare.

Turnați amestecul peste aluat și frământați-l din nou, până se incorporează apa.

Adăugați apoi uleiul de măsline și frământați iarăși aluatul de câteva ori.

Acoperiți bolul cu folie de plastic și mai lăsați aluatul în repaus încă un sfert de oră.

Citește și – Cum să mănânci pâine fără să te îngrași – sfaturile experților 

După cele 15 minute, presărați masa de lucru cu puțină făină de porumb. Puneți aluatul peste făină și frământați-l puțin, dându-i la final o formă rotundă.

Ungeți tava cuptorului cu ulei și așterneți o hârtie de copt. Presărați în tavă un strat de făină de porumb și așezați aluatul.

Presărați peste aluat din nou făină de porumb și cu mâinile întindeți-l până obțineți o foaie rotundă mare. Trebuie să arate la final ca o lipie mare, cât tava.

Se lasă în tavă la dospit până când își dublează volumul.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și se coace timp de 25 de minute.

Pâinea arăbească, cu mălai este moale la interior și crocantă la exterior.

Citește și – Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor

Sugestii

Din aluatul obținut puteți coace mai multe pâinici/lipii mai mici. Sau puteți face sau turte, în tigaie sau în ceaun.

Sursă articol: Rețete arabe, Pâine arabă cu făină de porumb / Nu veți mai cumpăra pâine: https://www.youtube.com/watch?v=ldj75QZl9Ig

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.