Salată plină de vitamine naturale

Orice salată de legume este sănătoasă și ne poate oferi o mulțime de nutrienți beneficii sănătății. Mai ales salatele din crudități.

Atunci când vrem să creștem aportul de vitamine, este important să consumăm legume, fructe și verdețuri proaspete.

Salată plină de vitamine naturale

Salată plină de vitamine naturale: Timolina-freepik.com

În mod surprinzător, alimente banale precum varza, morcovul, mărul sau pătrunjelul – sunt foarte bogate în vitamine.

Să nu mâncăm salate doar din când în când, ci cât mai des posibil. O salată pe zi ar trebui să devină o normă.

Cu cât mai diversificată este paleta de legume alese, cu atât mai multe beneficii.

Toate anotimpurile ne oferă legume și fructe din care putem face salate savuroase.

Este important să folosim doar soiurile care se găsesc în sezon.

Iarna avem rădăcinoasele și cruciferele. Acestea conțin compuși antioxidanți, antiinflamatori și anticancerigeni.

Citește și – Salată de varză roșie cu portocale, măr și nuci – rețetă + beneficii

Beneficiile consumului de salate

Dietele bogate în fructe proaspete și salate din legume au un rol protector împotriva afecțiunilor cardiovasculare și canceroase.

Legumele crude îmbunătățesc nivelul de micronutrienți din corp.

Studiile arată că consumatorii de salate au un aport mai bun de vitamina C, vitamina E, acid folic, licopen, alfa-caroten și beta-caroten.

Acest lucru arată că nutrienții din legumele consumate sub formă de salată se absorb foarte bine în organism.

Salată plină de vitamine naturale  – rețetă

Durată de preparare: 10 minute

Ingrediente

  • ½ căpățână de varză
  • 1 castravete
  • 1 morcov mare
  • 1 tulpină de apio
  • 1 ardei gras
  • 8 ridichi
  • 1 măr
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1 lingură de oțet
  • 1 linguriță de miere
  • pătrunjel, mărar, ceapă verde
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pregătiți toate legumele, spălați-le, decojiți-le, după caz. Tăiați-le apoi julien, fâșii subțiri, mai mici sau mai mari, după preferință, cu cuțitul.

Veți vedea că acest mod de tăiere dă salatei un aspect foarte atractiv.

Amestecați toate ingredientele într-un bol încăpător. Presărați sare și piper. Turnați uleiul, oțetul și mierea de albine.

Amestecați ușor, până la omogenizare.

Transferați salata în frigider și lăsați-o să stea puțin timp înainte de a o servi.

Ce rămâne se păstrează în frigider.

Citește și – Salată de varză și morcov, cu usturoi și turmeric

Surse articol:

1. Olga’s Flavor Factory, Vitamin Cabbage Vegetable Salad: https://www.olgasflavorfactory.com/recipes/ontheside/salads/vitamin-cabbage-vegetable-salad/
2. L Joseph Su, Lenore Arab, Salad and raw vegetable consumption and nutritional status in the adult US population: results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey, J Am Diet Assoc. 2006 Sep;106(9):1394-404. doi: 10.1016/j.jada.2006.06.004: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16963344/
3. B D Cox, M J Whichelow, A T Prevost, Seasonal consumption of salad vegetables and fresh fruit in relation to the development of cardiovascular disease and cancer, Public Health Nutr. 2000 Mar;3(1):19-29: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10786720/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.