Portokalopita – plăcintă grecească siropoasă cu portocale

Deja numele acestei prăjituri ne duce cu gândul la portocale. Portokalopita este un desert delicios care se prepară în Grecia.

Nu doar gustul și textura prăjiturii sunt inedite, ci și modul de preparare.

Portokalopita – prajitura greceasca siropoasa cu portocale: 8photo-freepik.com

Această plăcintă este extrem de siropoasă, aromată și parfumată. Merită să o încercați măcar o dată!

Dacă v-am stârnit curiozitatea, aruncați o privire pe lista ingredientelor și modul de preparare.

Cum se face Portokalopita – rețetă

Ingrediente prăjitură:

  • 450 g de foietaj subțire
  • 3 ouă
  • 250 g de lapte dulce (sau iaurt)
  • 250 ml de ulei
  • 250 g de zahăr
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 3 portocale
  • esență de vanilie

Ingrediente sirop:

  • 300 ml de suc de portocale
  • 700 g de zahăr
  • 500 ml de apă

Mod de preparare

Prăjitura Portokalopita se prepară în 3 pași.

Pasul 1

Primul pas constă în pregătirea lichidului pentru însiroparea prăjiturii.

Puneți zahărul, apa și sucul de portocale într-o cratiță. Așezați pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, luați vasul de pe foc și lăsați la răcit.

Dacă vi se pare prea mult zahăr, puteți reduce cantitatea la jumătate.

Pasul 2

Al doilea pas constă în pregătirea foietajului. Aprindeți cuptorul la 100 de grade Celsius, funcția ventilator.

Desfaceți foile de aluat pe masa de lucru. Se ia fiecare foaie și se strânge cu mâna ca un acordeon. Se așează pe lung una după alta în tavă.

Coaceți foile timp de 50-60 de minute la 100 de grade. Scopul este să se usuce foietajul foarte bine și să devină crocant.

Tot la acest pas, se spală 2 portocale bine și se pun în la fiert întregi într-un vas cu apă timp de o oră.

Autorul rețetei susține că acesta este secretul care dă prăjiturii o aromă intensă de portocală.

Citește și – Chec rapid la tigaie cu mere sau portocale

Pasul 3

Pregătiți compoziția propriu-zisă a prăjiturii.

Portocalele fierte se lasă la răcit. Se taie apoi în jumătate și se storc bine într-un bol de excesul de apă și de sâmburi. Acea apă din ele este amăruie.

Puneți cojile și pulpa care rămân după stoarcere în vasul blenderului  cu lama S.

Adăugați zahărul și mixați. Adăugați apoi ouăle, laptele, uleiul, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și coaja rasă de la 3 portocale.

Mixați până obțineți o compoziție omogenă. Turnați compoziția într-un bol mare.

Fărâmițați apoi foietajul cu mâinile. Adăugați-le treptat în bolul de mai sus. Amestecați bine cu o lingură de lemn.

Luați o tavă dreptunghiulară cu diametrul de 32 x 25 cm. Ungeți-o cu ulei și tapetați-o cu făină.

Turnați compoziția prăjiturii și nivelați. Se pot așeza deasupra felii de portocale, pentru un aspect mai elegant.

Introduceți tava în cuptor și coaceți Portokalopita timp de 40-50 de minute.

Imediat cum scoateți prăjitura din cuptor, turnați peste ea siropul răcit, cu un polonic.

Lăsați prăjitura 30 de minute să absoarbă tot siropul.

Portokalopita se poate servi ca atare, sau cu înghețată de vanilie.

Citește și – Rahat turcesc din suc portocale și bucăți de nuci – trebuie să îl încerci!

Sursă articol: Akis Petretzikis, Greek Orange Pie: https://akispetretzikis.com/en/categories/glykes-pites-tartes/portokalopita

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.