Prăjitură răsturnată cu clementine – rapidă, savuroasă
Gustoasă și aspectuoasă pe deasupra! Această prăjitură răsturnată cu clementine se face foarte ușor.
Ingredientele din care se prepară sunt uzuale și se găsesc de regulă în orice gospodărie.
Prajitura rasturnata cu clementine – rapida, savuroasa: Azerbaijan_stockers-freepik.com
Fiind iarnă, sunt de asemenea șanse mari să aveți deja clementine în frigider.
Acestea pot fi înlocuite la fel de bine cu portocale sau mandarine. De altfel, rețeta originală este cu mandarine, însă la noi sunt mai populare clementinele.
Prăjitură răsturnată cu clementine – rețetă
Ingrediente
- 10 clementine
- 4 ouă
- 150 ml de lapte dulce
- 100 g de unt (sau ulei)
- 18 g de zahăr
- 300 g de făină
- 1 plic de praf de copt
Mod de preparare
Spargeți ouăle într-un bol încăpător. Nu trebuie să separați albușurile de gălbenușuri.
Adăugați zahărul și introduceți mixerul. Amestecați ingredientele la viteză mare, circa 10 minute. Ouăle trebuie să crească în volum și să rezulte o spumă deschisă la culoare.
Turnați apoi laptele și mixați de câteva ori la viteză mică, doar pentru omogenizare.
Puneți apoi și untul, pe care l-ați topit în prealabil și care s-a răcorit. Amestecați din nou cu mixerul, până când acesta se incorporează complet.
Amestecați făina cu praful de copt și cerneți-o deasupra bolului. Amestecați cu mixerul până când obțineți o compoziție omogenă.
Acum că aveți compoziția de prăjitură finalizată, vă puteți ocupa de fructe.
Citește și – Prăjitură răsturnată cu mere – rețetă simplă, elegantă
Înlăturați coaja clementinelor. Tăiați-le apoi în jumătate pe orizontală.
Clementinele au de obicei mulți sâmburi. Este indicat să îi scoateți înainte, pentru a nu crea o textură și un gust neplăcut în prăjitura finală.
Luați o tavă de 25 cm. și tapetați-o cu hârtie de copt. Presărați 2 linguri de zahăr pe fund și așezați apoi clementinele, cu partea tăiată în jos.
O altă variantă ar fi să folosiți felii de clementine, pe care să le așezați într-un mod circular, care va da la final un aspect de floare. La fel de bine fructele pot fi tăiate bucăți mai mici și aranjate după plac.
După ce ați acoperit fundul tăvii cu clementine, turnați blatul. Bateți tava de masă pentru a elibera bulele de aer și compoziția să se așeze bine.
Preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Introduceți tava în cuptor și lăsați prăjitura cu clementine să se coacă timp de 45 de minute.
Este indicat ca înainte de a scoate orice blat din cuptor să îl verificați cu o scobitoare dacă este copt bine în centru.
Scoateți tava din cuptor și răsturnați prăjitura pe un platou rotund. Clementinele trebuie să fie acum la suprafață. Desprindeți ușor hârtia și lăsați prăjitura să se răcească de tot.
Se taie felii, ca pe tort.
Această prăjitură poate fi coaptă și în alte tipuri de tăvi: pătrată, dreptunghiulară sau chiar în tăvi de chec. Depinde de aspectul final dorit.
De asemenea, puteți înlocui citricele cu alte fructe, precum nectarine, mere, prune, etc.
Citește și – Chec rapid la tigaie cu mere sau portocale
Sursă articol: Rețete Ușoare.eu, Am luat mandarine proaspete și le-am acoperit cu aluat: https://retete-usoare.eu/am-luat-mandarine-proaspete-si-le-am-acoperit-cu-aluat/