Supă de legume cu lapte dulce – rețetă mănăstirească

Articol documentat

Dieta este un factor important al unui stil de viață sănătos. Studiile indică importanța consumului de alimente funcționale în ceea ce privește prevenirea bolilor.

Cercetările recente au arătat că riscul bolilor arterelor coronariene scade prin creșterea aportului de alimente vegetale și scăderea consumului de alimente de origine animală.

Supa de legume cu lapte dulce – reteta manastireasca

Supa de legume cu lapte dulce – reteta manastireasca: azerbaijan_stockersfreepik.com

Beneficiile consumului de supe

Supele de legume pot fi considerate alimente funcționale, ale căror beneficii merg mai departe de aspectul nutrițional.

Ingredientele din care sunt făcute supele de legume oferă fibre, vitamine, minerale, acizi grași esențiali, oligozaharide și antioxidanți.

Legumele contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare și inflamatorii.

Citește și – Top 4 „supe-alimente” pe care ar trebui să le mâncăm mai des, potrivit studiilor

Un studiu publicat în anul 2018 în „Avicenna Journal of Phytomedicine” a arătat că o supă din legume a avut efecte benefice asupra mai multor parametri ai sănătății: vâscozitatea sângelui, colesterolul, trigliceridele, hematocritul și fibrinogenul plasmatic (factor de coagulare).

Supa a fost preparată din morcov, țelină, salată verde, orz, pătrunjel, mărar, coriandru, condimente (piper, turmeric, scorțișoară), ulei de măsline și suc de lămâie.

Cercetările recente au arătat că supele cu o densitate energetică scăzută consumate la felul întâi scad consumul ulterior de mâncare și aportul de calorii.

Potrivit studiilor epidemiologice, consumul de supe reduce riscul de obezitate. „The British Journal of Nutrition” scrie că supele ajută la controlul greutății corporale.

La consumatorii de supe, greutatea corporală, circumferința taliei și aportul de energie și grăsimi totale a fost mai mic decât la non-consumatori.

În plus, consumatorii de supe au o dietă mai calitativă. Aportul de proteine, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale este mai mare.

Citește și – 5 supe care te pot ajuta să slăbești

Supă de legume cu lapte dulce – rețetă

Ingrediente

  • 3 cartofi mari
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • ¼ rădăcină de țelină
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 4 linguri de ulei
  • 3 linguri de bulion sau 1 lingură de pastă de roșii
  • ½ litru de lapte dulce
  • pătrunjel verde
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curățați, spălați și tăiați mărunt morcovul, păstârnacul, rădăcina de țelină, ardeiul gras și ceapa.

Puneți-le la fiert în apă timp de 10 minute. Adăugați apoi cartofii decojiți și tăiați cubulețe.

Puneți uleiul și lăsați legumele să fiarbă încă 20 de minute.

Turnați apoi laptele fiert în prealabil și bulionul sau pasta de roșii.

Lăsați supa să clocotească încă 5 minute, apoi stingeți focul. Presărați deasupra pătrunjel verde, tocat mărunt.

Surse articol:

1. Hamideh Naghedi-Baghdar, Mohsen Nematy, Mohammad-Mahdi Kooshyar, Ali Taghipour, Sayyed Abolghasem Sajadi Tabassi, Sadegh Shokri, Roghayeh Javan, and Seyed-Mohammad Nazari, Effect of a functional food (vegetable soup) on blood rheology in patients with polycythemia, Avicenna J Phytomed. 2018 Sep-Oct; 8(5): 389–398: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190243/
2. Julie E. Flood and Barbara J. Rolls, Soup preloads in a variety of forms reduce meal energy intake, Appetite. 2007 Nov; 49(3): 626–634: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2128765/
3. Yong Zhu, James H Hollis, Soup consumption is associated with a lower dietary energy density and a better diet quality in US adults, Br J Nutr. 2014 Apr 28;111(8):1474-80: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24382211/
4. Tudor Osiac, Supă de cartofi cu lapte dulce, Sănătate cu mâncăruri de la mănăstiri, din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 46-47

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.