Cremă tartinabilă de ciocolată – alternativa sănătoasă la Nutella

Cui nu-i plac cremele tartinabile de ciocolată? Nutella și Finetti sunt cele mai populare mărci.

Deși au textura și gustul ideal, aceste produse nu sunt cele mai sănătoase alegeri pentru deserturile noastre.

Crema tartinabila de ciocolata – alternativa sanatoasa la Nutella

Crema tartinabila de ciocolata – alternativa sanatoasa la Nutella: azerbaijan_stockers-freepik.com

Cremele tartinabile din comerț conțin o cantitate excesivă de zahăr!

Cel mai abundent ingredient din cremele tartinabile din comerț este zahărul rafinat.

În doar 2 lingurițe de Nutella se găsesc 5 lingurițe de zahăr și 200 de calorii!

O cantitate atât de mare de zahăr consumată la primele ore ale dimineții va provoca o creștere bruscă a zahărului din sânge.

Zahărul produce hiperactivitate, reduce capacitatea de concentrare și nivelul de energie.

În plus, dulciurile concentrate depreciază funcția sistemului imunitar.

Aceste consecințe sunt deloc de neglijat, mai ales dacă destinatarii acestor produse sunt copiii.

Alte ingrediente problematice din Nutella sunt grăsimile saturate (uleiul de palmier modificat) și sodiul în cantități mari.

Cremele tartinabile din magazine sunt nu doar dăunătoare sănătății, ci și scumpe.

Oricine poate face o variantă mult mai sănătoasă în casă, din ingrediente naturale.

Deserturile făcute în casă ne oferă control absolut asupra cantității de zahăr folosit.

Dacă doriți, puteți înlocui oricând zahărul cu miere sau alt îndulcitor natural.

Citește și – Cremă de miere și cacao – desertul sănătății familiei tale!

Cremă tartinabilă de ciocolată – rețetă

Ingrediente

  • ¼ cană de alune rumenite
  • ¼ cană de semințe de cânepă decorticate
  • 1/3 cană de pudră de cacao
  • ¼ cană de unt sau ulei de cocos
  • 2 linguri de miere
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Puneți toate ingredientele într-un blender de viteză mare și mixați până rezultă o cremă fină.

Gustați de dulce și dacă mai trebuie, mai adăugați miere.

Ce beneficii au ingredientele folosite

Această cremă de ciocolată poate fi servită pe pâine sau pe biscuiți.

Poate fi folosită la clătite sau alte deserturi.

Copiii o pot consuma fără probleme la micul-dejun deoarece este foarte hrănitoare.

Conține proteine și fibre – nutrienți care dau sațietate și susțin creșterea.

Semințele de cânepă au o valoare nutrițională ridicată. Sunt considerate un aliment funcțional, deoarece poate ajuta la prevenirea și tratarea unor afecțiuni, precum afecțiunile inflamatoare și degenerative.

Sunt bogate în proteine, compuși fenolici, tocoferoli, carotenoide, fitosteroli, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, fier, cupru și zinc.

Grăsimile sănătoase din semințele de cânepă susțin creierul și sistemul nervos.

Acizii grași polinesaturați au capacitatea de a combate bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer sau Parkinson.

Cacaua este bogată în antioxidanți (catechine, epicatechine, procianidine) și minerale – îndeosebi magneziu.

Antioxidanții din cacao au beneficii la nivel cardiovascular, scad riscul de diabet, îmbunătățesc imunitatea, protejează nervii de leziuni și inflamații.

Acest aliment este asociat și cu creșterea sațietății, îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a dispoziției.

Mierea este un îndulcitor pretabil la dulciurile care nu necesită preparare termică. Oferă vitamine, enzime și fitonutrienți cu proprietăți antimicrobiene.

Citește și – Cremă de nuci de – rețetă mănăstirească pentru întărirea organismului în perioada Postului

Surse articol:

1. Meghan Telpner, 5 Reasons Nutella should be banned from your breakfast table: https://www.meghantelpner.com/blog/5-reasons-nutella-should-be-banned-from-your-breakfast-table/
2. Barbara Farinon, Romina Molinari, Lara Costantini, and Nicolò Merendino, The Seed of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition, Nutrients. 2020 Jul; 12(7): 1935: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400098/
3. Min Jung Lee, Seung Hwan Park, Ju Hua Han, Yoon Ki Hong, Soojin Hwang, Soojin Lee, Darae Kim, Seung Yeop Han, Eun Soo Kim, and Kyoung Sang Cho, The Effects of Hempseed Meal Intake and Linoleic Acid on Drosophila Models of Neurodegenerative Diseases and Hypercholesterolemia, Mol Cells. 2011 Apr 30; 31(4): 337–342: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3933972/
4. David L. Katz, Kim Doughty, and Ather Ali, Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.